BMGK'da acil İran-İsrail oturumu | Dış Haberler
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), acil oturumda toplanarak İsrail'in 26 Ekim'de İran'a düzenlediği saldırıları görüştü
İran'ın BM Daimi Temsilcisi Amir Said İravani'nin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güvenlik Konseyi üyelerine gönderdiği bir mektubun ardından Rusya, Cezayir ve Çin'in talebiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde acil bir oturum yapıldı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "her türlü gerginlik artışını kınadığını" hatırlatan BM Orta Doğu, Asya ve Pasifikten Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Khaled Khiari, üye ülkeleri bilgilendirerek, bu faaliyetlere son verilmesi gerektiğini belirtti.
"İKİ TARAF DA BİRBİRİNİN SINIRINI TEST ETMEYİ BIRAKMALI"
Khiari, "İki taraf da birbirinin sınırını test etmeyi bırakmalı." diyerek, bunun bölgenin barış ve istikrarı için gerekli olduğunu vurguladı.
Khiari, Guterres'in Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin durumu hakkında dün açıklama yaptığını ve korkunç düzeydeki ölüm ile yıkıma dikkati çektiğini hatırlatarak, buradaki yaşam koşullarının dayanılmaz olduğunu belirtti.
"BMGK SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİDİR"
Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, birçok Güvenlik Konseyi üyesinin İsrail'in Gazze'deki saldırganlığının Orta Doğu'da yayılma riskine karşı uyardığını hatırlatarak, "Bugün bu risk maalesef gerçeğe dönüşmüştür. Bugün sonuçları öngörülemez bir bölgesel çatışmayla karşı karşıyayız." dedi.
Bazı Güvenlik Konseyi üyelerinin bu durumu uluslararası barışa karşı bir tehdit olarak görmediğini belirten Bendjama, "İsrail'in saldırıları inkar edilemez bir şekilde uluslararası barışın ihlalidir ve bu Konsey tekrar uluslararası barış ve güvenliği muhafaza etmek için harekete geçmelidir." dedi.
Bendajama, Güvenlik Konseyi'nin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurgulayarak, Gazze ve Lübnan'da acilen ateşkes sağlanması, bağımsız Filistin devletinin kurulması ve İsrail'in Arap topraklarındaki işgalinin sonlandırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.
"İSRAİL, ABD DESTEĞİYLE SALDIRILARINI SÜRDÜRÜYOR"
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, İsrail'in saldıracağını gizlemediğini ve bu nedenle gerginlik artışının beklendiğini söyledi. Nebenzia, ABD ile bazı diğer müttefiklerinin İsrail'i vazgeçirmeye çalışmadığını belirterek, "Aksine, doğrudan ya da dolaylı bir şekilde bu saldırıları düzenlemeye hakkı olduğunu söylediler." dedi.
Nebenzia, bu ülkelerin sorumsuzca davrandığını ve Orta Doğu'da yeni bir şiddet sarmalını tetiklediklerini belirtti. ABD'nin İsrail'e aynı zamanda istihbarat desteği de sağladığını söyleyen Nebenzia, bunun uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve uçurumun eşiğinde olan bölgede daha fazla istikrarsızlığa neden olduğunu dile getirdi.
Nebenzia, İran ve İsrail arasında artan gerginlikten derin endişe duyduklarını belirterek, tarafların akıllıca hareket etmelerinin şart olduğunu söyledi. İsrail'in bölgede ateşi daha fazla körüklemesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Nebenzia, İsrail'in ABD'nin desteği sayesinde saldırılarını sürdürdüğüne işaret etti.
"BMGK KARARLARININ UYGULANMASI İÇİN HER YOLA BAŞVURMALI"
Çin'in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, İran'ın egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal eden İsrail saldırılarını kınadığını, İsrail'in davranışları nedeniyle artan gerginlikten derin endişe duyduklarını belirterek, tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.
Fu, Orta Doğu'da durumun kötüleşmesinin en temel nedeninin Gazze'de ateşkes sağlanamaması olduğunu ifade ederek, Güvenlik Konseyi'nin bu yöndeki kararlarının uygulanmamasının Konsey'in de otoritesini sarstığını dile getirdi.
"Güvenlik Konseyi, BM Şartı uyarınca kararlarının uygulanması için her yola başvurmalı." diyen Fu, İsrail üzerinde etkisi olan "ülkeye" de nüfuzunu kullanma çağrısı yaptı.
ABD'DEN İSRAİL'E DESTEK, İRAN'A TEHDİT
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, uluslararası toplumda İran'ın saldırgan faaliyetleri ve "terörist gruplara" desteğinin kabul edilemez olduğu konusunda mutabakat bulunduğunu savundu. İsrail'in meşru müdafaa hakkı olduğuna dair de "uluslararası fikir birliği" bulunduğunu söyleyen Greenfield, İsrail'in de 26 Ekim'de "tam olarak bunu" yaptığını dile getirdi.
Greenfield, İsrail'in hedefli, orantılı ve askeri tesislere yönelik saldırısının hiçbir sivil ölüme sebep olmadığını savunarak, ABD'nin ise bu "askeri operasyona" katılmadığını bildirdi. ABD'nin İsrail'e mesajının açık olduğunu belirten Greenfield, "İsrail toprakları ve halkını İran ve terörist vekillerinden her zaman korumaya destek olacağız." ifadesini kullandı.
Greenfield, ABD'nin İran'a da mesajının açık olduğunu kaydederek, "Eğer İran, İsrail ya da bölgedeki ABD personeline yönelik saldırgan bir faaliyette bulunursa çok ciddi sonuçları olur. Meşru müdafaa için harekete geçmekten kaçınmayız." dedi.
Diğer taraftan ABD'nin bölgede gerginliğin artmasını istemediğini ifade eden Greenfield, "Artık İsrail ve İran arasındaki doğrudan çatışmanın son bulması lazım." dedi.
Greenfield, İsrail'in "operasyonlarını" sonlandırdığını duyurduğunu kaydederek, İran üzerinde nüfuzlu ülkelere de Tahran'ın ateşe körükle gitmemesini telkin etmelerini istedi. İran'ın bugün acil oturum toplantısını istemesinin "kurban rolünü" üstlenmeyi amaçladığını, aynı zamanda Rusya'nın İran silahlarına olan artan bağlılığını gölgelemeyi hedeflediğini dile getirdi.
"ABD, İSRAİL'İN SALDIRGANLIĞINA SUÇ ORTAĞI OLMUŞTUR VE SONUÇLARINA KATLANACAKTIR"
İran'ın BM Daimi Temsilcisi İravani de "sabıkalı İsrail rejiminin" İran'ın egemenlik ve toprak bütünlüğüne yönelik kasıtlı bir saldırıyla uluslararası hukuk ve BM Şartı'nı ihlal ettiğini kaydetti.
İsrail'in İran'a yönelik saldırganlığının "tek başına" ele alınamayacağını belirten İravani, "Bu saldırı daha geniş ve süregelen bir saldırganlık ile cezasız kalmanın bir parçası. İsrail bu şekilde tüm bölgeyi istikrarsızlaştırmıştır. Özellikle de Filistin ve Lübnan halkına karşı yürüttüğü etnik temizlik, savaş suçları ve saldırgınlıkla bunu yapmaktadır." dedi.
İravani, İsrail'in saldırganlığını en güçlü şekilde kınadıklarını, İsrail'in ABD'nin sarsılmaz ve koşulsuz desteği sayesinde uluslararası barış ve güvenliği baltaladığını ifade etti. Güvenlik Konseyi'nin güçlü bir şekilde İsrail'i kınaması ve kararlı adım atması gerektiğini savunan İravani, bazı ülkelerin İsrail'i kınamaktan kaçındığını kaydetti.
İravani, "Bu çifte standartlar tüm uluslararası toplumun malumu. Barış ve istikrar için endişeleriniz boş laftan öteye gitmiyor." dedi.
Bu ülkelerin bir yıldan uzun süredir İsrail'in Filistin'deki soykırımını ve şimdi Lübnan halkına saldırılarını siyasi, maddi ve lojistik olarak desteklediğini aktaran İravani, "ABD, İsrail'in saldırganlığına suç ortağı olmuştur ve sonuçlarına katlanacaktır." ifadesini kullandı.
İravani, ABD'nin aynı zamanda Gazze'deki soykırım ve Lübnan'daki savaş suçlarının da ortağı olduğunu, Gazze ve Lübnan'a atılan bombaların çoğunun ABD yapımı olduğunu söyledi. İran'ın BM Daimi Temsilcisi, "İran, istediği zaman bu saldırganlığa cevap verme hakkını muhafaza etmektedir." dedi.
*Haberin görseli AA tarafından servis edilmiştir.