Blinken'dan İsrail-Hizbullah geriliminde diplomasi vurgusu | Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, hem İsrail'e hem de Hizbullah'a "saldırılarını durdurma" çağrısı yaparken, "Diplomasiye giden yol şu anda zorlu gözükebilir ancak bu yol önümüzde duruyor ve bize göre gerekli" dedi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta düzenlediği basın toplantısında Orta Doğu'daki son gelişmeleri değerlendirdi.

Blinken, bölgedeki gerilimin artmasından endişe duyduklarını belirterek çatışmalara diplomatik çözümler bulmaktan başka çarelerinin olmadığını vurguladı. "Saldırıları durdurmak için her iki tarafta da çaba sarf edilmesi şarttır. Diplomasi yoluyla çözüm şu anda zorlu görünse de, bu yol önümüzde duruyor ve gereklidir," diye ekledi.

İsrail-Lübnan gerginliğinin artmaması için taraflarla yakın çalışma yürüttüklerini dile getiren Blinken, hem İsrail'i hem de Hizbullah'ı diplomasi yolunu seçmeye çağırdı.

"ORTA DOĞU'DAKİ DURUM TEHLİKELİ"

Blinken, Orta Doğu'daki artan gerilimi "tehlikeli" olarak nitelendirerek, "Tarafların önümüzdeki günlerde yapacakları seçimler bölgenin geleceğini belirleyecek ve bu seçimler halkların hem bugün hem de gelecekte karşılaşacakları sonuçları etkileyecektir," dedi.

İsrail'in Beyrut'a yönelik son saldırılarıyla ilgili olarak net bir açıklamada bulunmayan Blinken, henüz bu saldırılarla ilgili olarak taraflardan bilgi topladıklarını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyrut'a yönelik İsrail saldırılarıyla ilgili bir soruya, "ABD'nin bu konu hakkında önceden bilgisi ve dahlinin olmadığını" belirtmişti.

İSRAİL’İN LÜBNAN’A ŞİDDETLENEN SALDIRILARINDA 783 KİŞİ ÖLDÜ

Hizbullah'la 8 Ekim'den beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yoğun hava saldırıları düzenledi.

Lübnan makamlarına göre, şiddetlenen hava saldırılarında 783 kişi hayatını kaybetti ve 150 bine yakın kişi evlerinden oldu.

Hizbullah, İsrail ordusunun ülkenin güney ve doğu bölgelerine yönelik devam eden yoğun bombardımanına karşı füzeli saldırılarla karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar açıklanmadı.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası sürerken, Suriye'ye göç edenlerin de olduğu belirtiliyor.

*Haberin fotoğrafı AP tarafından servis edilmiştir.

Benzer Videolar