DOLAR 36,1191 0.02%
EURO 37,6803 0.26%
ALTIN 3.375,440,25
BITCOIN 35277592.22161%
İstanbul

KAPALI

06:29

SABAHA KALAN SÜRE

Bitlis’te Burs İçin Üretilen Bal Projesi
16 okunma

Bitlis’te Burs İçin Üretilen Bal Projesi

ABONE OL
Şubat 4, 2025 11:51
Bitlis’te Burs İçin Üretilen Bal Projesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV), bölgesel arıcılardan temin ettiği balı işleyerek elde ettiği gelirle bin öğrenciye burs sağlıyor.

38 yıllık geçmişiyle Bitlis’te eğitim alanında öncü olan BETAV, bölgenin zengin florasından elde edilen balın tanıtımını yaparak daha fazla öğrenciye burs imkanı sunmak amacıyla yeni bir girişim başlattı.

BETAV, 1990’larda faaliyetlerine son verilen Arıcılık İşletme Tesisi’ni devralarak, tüm modern ekipmanlarla donatılmış bir bal dolum tesisi kurdu. Bu tesis, Bitlis’te bal üretiminin merkezini oluşturuyor.

Arıcılardan tesise gelen bal, akredite bir laboratuvarda titizlikle analiz ediliyor. Filtreleme ve dinlendirme süreçlerinden geçen bal, sonrasında özenle kavanozlara dolduruluyor.

“Kaldera” markasıyla satışa sunulan bal, çeşitli satış noktaları ve marketlerde tüketicilerle buluşuyor. Bu satışlardan elde edilen tüm gelir, maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere burs olarak aktarılıyor.

Londra’da iki kez “Altın Bal Ödülü” kazanarak Bitlis balının uluslararası alanda tanıtımını gerçekleştiren BETAV, bu proje ile bölge arıcılarına, ekonomiye, istihdama ve eğitime önemli katkılar sağlıyor.

“Temel misyonumuz eğitim”

BETAV Genel Sekreteri Beritan Karaçay, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, 1987’de kurulan BETAV’ın istikrarlı ve örnek çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Bitlis’in en köklü sivil toplum kuruluşu olduklarının altını çizen Karaçay, şunları söyledi: “Vakfımızın öncelikli amacı, başarılı ancak imkanı sınırlı öğrencilere eğitim desteği sağlamaktır. Bitlis’teki eğitim kalitesini ve okulların sayısını artırmak da çalışmalarımızın önemli bir parçası. Vakfımızın başkanı Ahmet Eren ve Eren ailesi, son 30 yılda kente onlarca okul kazandırarak eğitim hayatına büyük katkı sağladılar. Bitlis Eren Üniversitesi de bu önemli çalışmalardan biridir.”

Bitlis’in coğrafi yapısı ve zengin bitki örtüsünün bal üretimi için ideal bir ortam oluşturduğunu vurgulayan Karaçay, kimyasal ilaç kullanımı ve endüstriyel bitki ekiminin olmadığı bölgelerde arılar tarafından üretilen balın sağlık açısından büyük faydalar sağladığını ifade etti.

Arıcılardan gelen balın önce gıda mühendisleri tarafından incelendiğini, ardından akredite laboratuvarda testlerden geçtiğini açıklayan Karaçay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıllık 500 ton üretim kapasitesine sahip tesisimizden elde edilen tüm gelirler burs olarak öğrencilerimize aktarılıyor. Geçmişte kız öğrencilere ayrılan burs oranı erkek öğrencilere oranla daha düşüktü ancak son yıllarda bu oran eşitlendi. 4400 mezunumuz ve bin bursiyerimizle gurur duyuyoruz. Hedefimiz burs sayısını artırmak. Kurduğumuz işletmelerin amacı hem vakfımızın sürdürülebilirliğini sağlamak hem de daha fazla öğrenciye destek olmak. Tüketicilerimiz ‘Kaldera’ marka balımızı marketlerden ve internet sitemizden satın alabilirler.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.  

casino siteleri bahis siteleri