Bitlis Kalesi’nde 500 Yıllık Su Künkleri Bulundu

Bitlis Kalesi'nde yapılan kazılarda 500 yıllık su boruları keşfedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Ahlat Müze Başkanlığı tarafından yürütülen kazılar, Bitlis Kalesi'nde bu yıl önemli bir keşfe imza attı: 100 metrelik su borularından oluşan bir sistem ortaya çıkarıldı.

Bu su boruları, kalenin saray bölgesinden tarihi Sinan Bey Hamamına kadar uzanıyor. Kazılarda ayrıca sikkeler, lüle taşları, küpler, mimari yapılar, kandiller, seramik parçaları, cam, metal ve kemik objeler de gün yüzüne çıkarıldı.

Bitlis Eren Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Karasu'nun bilimsel danışmanlığında yürütülen kazılarda 5 uzman ve 15 işçi çalışıyor.

Bitlis Kalesi'ndeki kazılar, 2004 yılında Denizli Pamukkale Üniversitesi tarafından başlatılmış ve 2015 yılına kadar Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından yürütülmüştü. Bu yıl, Ahlat Müze Başkanlığı ve Bitlis Eren Üniversitesi'nin işbirliğiyle kazılar yeniden başladı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Fuat Eker, kazı çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada, 5 yıl içinde çalışmaları tamamlamayı planladıklarını söyledi. Eker, Eren Holding ile yapılan sponsorluk anlaşması sayesinde kazıları hızlandırdıklarını ve 5 yıllık sürecin ilk yılını tamamladıklarını belirtti. Bu yılın en önemli keşfinin, kalenin su tesisatını ortaya çıkaran künk sistemi olduğunu vurguladı. Künk sistemi sayesinde kalenin kuzey kısmındaki Duav kaynağından temiz su, kale duvarlarından geçerek saray bölgesindeki sarnıca ve Sinan Bey Hamamının yanında bulunan sarnıca aktarılıyordu. Bu keşif, kalenin su ihtiyacının nasıl karşılandığına dair önemli bir bilgi sağlıyor. Eker, künk sisteminin Sinan Bey Hamamının yapımıyla aynı döneme, 1530-1540 yıllarına ait olduğunu belirtti.

20 kişilik bir ekiple devam eden kazı çalışmalarının önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. Kazılar bittikten sonra, ortaya çıkan yapıların restore edilmesi ve kalenin ziyaretçilere açılması hedefleniyor.

Bitlis Kalesi'nde 500 Yıllık Su Künkleri BulunduKaynak: İhlas Haber Ajansı / VAHİT OLCAY - Kültür Sanat

Yerel Haberler Kültür Sanat Kültür Bitlis Yaşam

"
Benzer Videolar