Birgi, sürdürülebilir turizm destinasyonu olma yolunda
İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı, geleneksel mimari dokusunun korunmasıyla öne çıkan Birgi Mahallesi, sürdürülebilir turizm programı çalışmalarının kapsamında Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) tarafından değerlendirildi.
2012'de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilen Birgi, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü tarafından 2022'de "Dünyanın En İyi Köyleri" arasında gösterilmiştir. Frig, Lidya, Pers, Bergama, Roma, Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı uygarlıklarının izlerini taşıyan tarihi bir yerleşim olan Birgi, asırlardır korunan mimari dokusuyla her yıl binlerce turisti ağırlıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı tarafından yürütülen sürdürülebilir turizm çalışmaları çerçevesinde, GSTC uzmanları Birgi'de değerlendirme çalışmalarını yürüttüler.
GSTC Direktörü Dr. Mihee Kang ve uzman ekibi, Birgi'nin 7 asırlık mimari dokusunu inceleyerek GSTC Destinasyon Kriterleri'ne uygunluğunu değerlendirdi.
Uzmanlar, yerel yönetimler, kamu kurumları, turizm sektörü temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerden oluşan paydaşlarla görüşmeler gerçekleştirdi ve saha ziyaretleri düzenledi.
Uzmanlar tarafından hazırlanacak rapor, Birgi'nin sürdürülebilir turizm destinasyonu olma yolunda atılması gereken adımları belirleyecek.
Birgi'nin sürdürülebilir turizm destinasyonu olarak belirlenmesi durumunda, turizm faaliyetleri çevresel, sosyal, kültürel ve ekonomik taşıma kapasitesi göz önünde bulundurularak yönetilecek.
BM Dünya Turizm Örgütü'nün göstergelerine dayanan GSTC Destinasyon Kriterleri, sürdürülebilir destinasyon yönetimi oluşturmayı, yöre halkı için sosyal ve ekonomik fayda sağlamayı, ziyaretçilere ve kültürel mirasa fayda sağlamayı, çevresel faydayı en üst düzeye çıkarmayı ve olumsuz etkileri en aza indirmeyi hedefliyor.
"Sürdürülebilir turizmde Türkiye, dünyaya öncülük etmektedir."
Dr. Mihee Kang, Birgi'nin korunmuş mimari yapılarının kendisini çok etkilediğini belirtti. Konseyin amacının, doğa ve çevreyle uyumlu turizmi desteklemek, küresel standartlar çerçevesinde özel sektör ve kamu kurumları arasında işbirliği sağlayarak destinasyonlarda sürdürülebilirliğin sağlanmasına katkıda bulunmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak olduğunu ifade etti.
Turizm paydaşlarının ihtiyaçlarına odaklanan dengeli çözümler geliştirdiklerini vurgulayan Kang, "Sürdürülebilir turizmin iki önemli etkeni var. Birincisi, gelecek nesillere sahip olduğumuz varlıkları bırakmak, ikincisi ise farklı paydaşların ihtiyaçlarını karşılamak. Örneğin endüstrinin ve yerel halkın farklı ihtiyaçları olabilir. Bu ihtiyaçları dengeli bir şekilde nasıl ele almamız gerektiğine odaklanıyoruz." dedi.
Kang, sürdürülebilir turizmde Türkiye'nin büyük bir başarı elde ettiğini belirterek, şunları ekledi: "Türkiye, sürdürülebilir turizm yolculuğuna başladı ve turizm sektörünün tümünü bu yolculuğa dahil etti. Otellerde başlatılan sertifikasyon süreciyle, küresel standartlara uygun hale getirilmesi sağlandı. Bu program küresel çapta birçok ülkeyi şaşırttı. Bu anlamda sürdürülebilir turizmde Türkiye, dünyaya öncülük etmektedir."
"Birgi'nin iyi bir model olacağını umuyorum."
Mihee Kang, Birgi'nin kültürel anlamda korunmuş varlıklarıyla etkileyici olduğunu belirterek, "Kamu sektörünün ve yerel halkın işbirliğiyle korunmuş. Bu anlamda çok büyük bir potansiyel var ancak ilerleyen dönemlerde sadece kamu sektörünün değil, çeşitli paydaşların da bu sürece dahil olması gerekiyor. Çeşitli bakanlıkların öncülüğünde farklı paydaşların katılımıyla Birgi'nin iyi bir model olacağını umuyorum." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA / Kültür Sanat