Birçok ülke, iklim protestolarını bastırmak için sert tedbirlere başvuruyor | Dış Haberler
ABD ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülke, iklim değişikliğine yönelik protestoları bastırmak için sert ve cezalandırıcı tedbirlere başvuruyor. Şiddet içermeyen protestolara da hapis cezası getiriliyor.
Climate Rights International (CRI) adlı kuruluş, "İnce Buzun Üzerinde: Demokratik Ülkelerde İklim Değişikliği Protestocularına Orantısız Tepkiler" başlıklı bir rapor yayımladı.
Raporda, Avustralya, Almanya, Fransa, Hollanda, Yeni Zelanda, İsveç, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nin iklim protestolarına ve aktivistlere karşı uyguladığı sert önlemler detaylı bir şekilde ele alınıyor.
Bu ülkelerdeki iklim protestocularının gözaltına alınmaları ve hapis cezalarıyla karşı karşıya kalmaları raporun önemli bulguları arasında yer alıyor. Ayrıca, Birleşik Krallık, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi birçok ülkede şiddet içermeyen protestolar nedeniyle uzun hapis cezaları verildiğine dikkat çekiliyor.
Raporda, bu ülkelerin barışçıl protestoları yasadışı hale getirmek için yeni yasalar çıkardığı da belirtiliyor. Hükümetlerin bu cezalarla ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü gibi temel hakları ihlal ettiği ifade ediliyor. Raporda ayrıca, aktivistlerin medyada ve siyasi çevrelerde "ekoterörist" veya "holigan" olarak etiketlendiğine dair endişeler dile getiriliyor.
Raporda, küresel kuzey ülkelerinin fosil yakıt kullanımını azaltmak yerine, iklim kriziyle ilgili endişelerini dile getiren protestoları sert bir şekilde bastırdığı belirtiliyor. Buna karşılık, gelişmekte olan ülkelerin bu protestolara yönelik tepkilerinin zengin ülkeler tarafından eleştirildiği vurgulanıyor.
Climate Rights International Yöneticisi Brad Adams, yaptığı açıklamada hükümetlerin iklim protestocularını hapse atmak yerine, iklim krizini çözmek için acil harekete geçme çağrılarına kulak vermesi gerektiğini vurguladı.