Bir Whatsapp mesajı ile ağa düştüler: Siber suç çetesinden 1 milyar 200 milyonluk vurgun

Nevşehir'de, yurt dışından gelen WhatsApp mesajlarıyla yüksek kazanç vaat eden bir dolandırıcılık çetesi, emniyet birimlerinin dikkatli takibi sonucunda yakalandı. Bir vatandaşın şikayeti üzerine başlatılan soruşturma, dolandırıcıların kurbanlarını nasıl kandırdığını ortaya çıkardı. Endonezya'ya ait bir numaradan gelen "görev tamamlayarak para kazanmak" teklifleri, mağdurun emniyete bildirmesiyle siber güvenlik birimlerini harekete geçirdi.

KÜÇÜK İŞLERLE GÜVEN KAZANMA YÖNTEMİ

Dolandırıcılık çetesi, Google Haritalar'da işletmelere yorum yapma karşılığında 50 TL vadettiği küçük görevlerle kurbanlarına güven kazandırdı. Başlangıçta birkaç küçük ödemenin ardından, daha büyük kazançlar vaat edilerek kurbanlar daha da derinlere çekildi.

YÜKSEK KAZANÇ VADİYLE OLTALAMA

Kurbanların paralarının hesaba geçmesi, onlara sistemin güvenilir olduğuna ikna etti. Daha sonra daha yüksek kazançlar vaadeden "VIP" gruplara katılmaları istendi. Bu adım, mağdurlardan daha fazla para yatırmalarını sağlamak içindi.

260 BİN LİRALIK DOLANDIRICILIK

Nevşehirli mağdur, farklı hesaplara 259.800 TL yatırdıktan sonra, dolandırıldığını fark etti. Para taleplerinin bitmemesi üzerine emniyete başvurdu. Dolandırıcılık çetesinin, 12 kişiyi daha dolandırdığı tespit edildi.

PARALARIN TAKİBİ VE OPERASYON

Kurbanların yatırdığı paraların kripto borsalarına transfer edildiği ve ardından soğuk cüzdanlara aktarıldığı tespit edildi. 13 mağdurun toplamda 811.000 TL'sini aynı soğuk cüzdana gönderdiği anlaşıldı. 19 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonlarda, 1 milyar 200 milyon lira suç geliri elde ettikleri tespit edilen 92 şüpheli gözaltına alındı.

WhatsApp otomatik çeviri hangi dillerde var?Güney Afrika, Endonezya ve Hindistan'dan gelen 'tuhaf' WhatsApp mesajları tarihe karışacakTelefon numarası olmadan WhatsApp kullanma yöntemleri: Telefonun pabucu dama atılıyor!
Benzer Videolar