Bilfenli öğrenciler, Stanford Üniversitesi ile geleceğin sağlık teknolojileri için ARGE yapacak

Bilfen Liseleri öğrencileri, Stanford Üniversitesi Sağlık Merkezi'nin (Health Care) ortak ARGE çağrısına katılarak geleceğin sağlık teknolojilerini şekillendirmek üzere bu prestijli üniversitedeki doktorlar ve bilim insanlarıyla işbirliği yapacaklar.

Bu işbirliği, Bilfen Liseleri'nin öğrencilerinin yenilikçiliğe olan ilgilerini ve yaratıcı çözümler üretme becerilerini destekleme amacıyla hayata geçirildi.

Öğrencilere erken dönemde üniversite eğitimi ve ARGE deneyimi kazandırmayı hedefleyen işbirliği, sağlık alanında yeni ve çığır açan ürünlerin geliştirilmesine katkıda bulunacak. Stanford Üniversitesi ile işbirliği yapacak öğrenciler, kendi potansiyellerini keşfedebilecekleri ve geleceğin sağlık sorunlarına çözümler üretebilecekleri projelerde yer alacaklar.

Öğrenciler, rehabilitasyon robotları, giyilebilir sağlık izleme sistemleri, evde iyileşme çözümleri ve hastane enfeksiyon kontrol teknolojileri gibi sağlık sektöründeki önemli konulara yönelik projelerini Stanford Üniversitesinden doktorlar ve bilim insanları ile birlikte geliştirecekler.

ARGE faaliyetleri kapsamında ayrıca, hasta verisi güvenliği ve gizliliği, ameliyathane verimliliğini artırma ve doğal afetler sonrası hastaneler için inovatif çözümler gibi önemli konular da ele alınacak. Öğrenciler, hazırladıkları projeleri Stanford Health Care Merkezinde uzmanlara sunma fırsatı bulacaklar. "En başarılı proje" sahibi öğrenciler, merkezde staj yaparak projelerini hayata geçirmek için eşsiz bir fırsat elde edecekler.

Bu işbirliği ile öğrenciler, Türkiye'yi uluslararası arenada temsil etme şansı yakalarken, staj sürecinde edindikleri bilgi birikimi ve deneyimleriyle üniversite tercihlerini ve geleceklerini şekillendirecekler.

Stanford Üniversitesinden üç yönetici, Türkiye'nin farklı illerinde yer alan 9 kampüste 3 binden fazla liseli öğrenciyle bir araya geldi. İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir kampüslerinde yüz yüze, İskenderun, Kayseri ve Gaziantep kampüslerinde ise online olarak düzenlenen buluşmalarda, öğrencilerin projeleri dinlendi ve Stanford Üniversitesinde yapılacak staj programı hakkında bilgi verildi.

Stanford Üniversitesi Health Care Merkezi yöneticileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Bilfen Liseleri öğrencilerinin projelerinden ve bilgi birikiminden oldukça etkilendiklerini dile getirdiler. Stanford Üniversitesi Sağlık Merkezi Yenilik ve Tasarım Yöneticisi Fred Hizal, Bilfenli öğrencilerin geçen yıl Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesini ziyaretlerinde biyomedikal mühendisliği üzerine yönelttikleri soruların ve bilgi birikimlerinin kendilerini çok etkilediğini, hatta direktörlerinin öğrencilerin lise kademesinde olup olmadığından şüphe ettiğini belirtti.

Hizal, söz konusu ziyaretin ardından sağlık alanında yeni nesil ARGE yapmak üzere ilk kez bu kademedeki öğrencilerle proje yürütmeye karar verdiklerini ifade ederek, "Liseli öğrencilerin sağlıkta yapay zeka, giyilebilir cihazlar üzerine yaptıkları projeler bizi heyecanlandırıyor. Bu süreçte 3 binden fazla öğrenci ile bir araya geliyoruz. Bu konu başlıkları da zaten Stanford Üniversitesinin lider takımının gündeminde. Aslında kendi kendimize bir doğrulama yapmış olduk. Amacımız, gelecek nesillerin kullanabilecekleri platformlar oluşturabilmek ki onlar yetiştiklerinde kendi fikirlerini üzerine entegre edebilsinler." dedi.

Öğrencilerin projelerini Stanford Üniversitesi Hastanesi'nde sunacaklarını belirten Hizal, birinci takıma uygulamalı eğitimlerin yer aldığı staj imkanı sağlayacaklarını söyledi.

Stanford Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Direktörü Michael J. Kozuma da bir araya geldiklerinde öğrencilerin biyomedikal mühendisliği üzerine yaptıkları yorumlara ve sordukları sorulara hayran kaldıklarını ifade etti.

Stanford Üniversitesi olarak yeni fikirler, yeni teknolojiler konusundaki fikir alışverişlerine büyük önem verdiklerini ifade eden Kozuma, bu projeyi her yıl ya da yılda iki kez hayata geçirmek istediklerini kaydetti.

Stanford Üniversitesi Sağlık Merkezi Sağlık Hizmetleri ve Yaşam Bilimi Teknolojileri Kıdemli Yöneticisi Adam Alkhato, "Genç ve bilime meraklı çocuklarla geleceği birlikte inşa etmek bizim için ayrıcalık. Asıl büyük proje, daha önce hiç denenmemiş olanıdır. O yüzden 'Projem olabilir mi?' diye soran öğrencilere 'Tabii ki olabilir' diyoruz. Lise öğrencilerinin sağlık teknolojileri konusunda büyük bir deneyime sahip, seçkin bilim insanlarına sahip Stanford ile etkileşimli bir deneyim yaşaması, onlara ileriye dönük ve inovatif bir ortam sağlayacak." diye konuştu.

Bilfen Çayyolu Lisesi Müdürü Canan Özdemir, Silikon Vadisi ve Stanford Üniversitesine yaptıkları gezi sırasında öğrencilerinin bilgi birikimlerinin bilim insanlarının dikkatini çektiğini belirterek, "Oradan gelen teklifle Bilfen Liseleri ile sağlık ve biyomedikal alanında işbirliğini içeren proje hayata geçiyor. Öğrencilerimiz, sağlıkta 10 konu üzerine projelerini bahar ayında Stanford Üniversitesine sunacaklar. Daha sonra ABD'ye giderek oradaki yöneticilere de sunum yapacaklar. Seçilen projeleri yapan öğrenciler, yaz döneminde bu üniversitede staj imkanını elde edecek. Ülkemizdeki tüm öğrencilerin bu tür projelerde yer almasını çok önemsiyorum. Projelere baktığımızda, hepsinde bir Aziz Sancar, bir Canan Dağdeviren gibi ileride adlarını göreceğimiz öğrenciler gördüm. Öğrencilerimizin bilime olan ilgilerinin artması, makaleler okumaları ve süreçte kazandıkları her şey bizi çok heyecanlandırdı. Bu birikim, ilerideki üniversite hayatlarını destekleyecek ve onları farklı yerlere taşıyacak. Bizleri en çok da bu mutlu ediyor." dedi.

Bilfen Çayyolu Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Kağan Erkan, yazılıma olan ilgisini ve bu alanda oyunlar geliştirdiğini belirterek, Stanford Üniversitesine iki ayrı proje sunacağını anlattı.

Projelerden birinin uzun süre yatağa bağımlı hastalarda oluşabilecek sıkıntıları gidermek için "kan akışını hızlandıran teknoloji", ikincisinin ise doktorlar için doğru "veri analizi" sağlayan yapay zeka destekli yazılım olduğunu belirten Erkan, "Stanford gezisi, şimdiden 15 kişi ile bağlantı kurmamı sağladı. Projelerimin hayata geçirilmesi için çalışmalarıma da başladım." diye konuştu.

Bilfen Çayyolu Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Artun Toprak Kılıç, üniversitede biyokimya alanında bir meslek seçmek istediğini belirtti.

Stanford Üniversitesine hastane atıklarından hidrojen enerjisi elde edecek proje hazırladığını aktaran Kılıç, "Projemiz kabul olursa, yaz okulu ve staj imkanı sağlanacak. Bunun için okulumuzda deneylere başladık." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Selma Kasap - Güncel

Teknoloji Güncel ankara

Benzer Videolar