Biden ile Netanyahu görüştü | Dış Haberler

ABD Başkanı Biden ile İsrail Başbakanı Netanyahu telefonda görüştü, görüşme yaklaşık bir saat sürdü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'a karşı olası bir saldırıya hazırlanırken ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü. İsrail Başbakanlık Ofisinin X hesabından yapılan bir paylaşımda, Netanyahu'nun Biden ile görüştüğüne dair bir fotoğraf yer aldı. İsrail basını, görüşmenin yaklaşık 50 dakika sürdüğünü bildirdi.

"ZARAR MİNİMİZE EDİLMELİ"

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in de Biden-Netanyahu telefon görüşmesine katıldığı belirtildi. Açıklamada ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan taahhüdü vurgulanırken, Biden, Netanyahu'ya Lübnanlılar ve İsraillilerin evlerine güven içinde dönebilmeleri için "diplomatik çözüm" çağrısında bulundu. Biden ayrıca, özellikle Beyrut'un yoğun nüfuslu bölgelerinde sivillerin maruz kaldığı zararın en aza indirilmesi gerektiğini belirtti.

Görüşmede iki lider, Gazze'de ateşkes için diplomatik çabaların yeniden başlatılması gerektiği konusunda hemfikir oldu. Biden, Gazze'deki insani duruma dikkat çekerek bölgenin kuzeyine erişimin yeniden sağlanması gerektiğini vurguladı.

"VERİMLİ GEÇTİ"

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden-Netanyahu görüşmesini "doğrudan" ve "verimli" olarak nitelendirdi. Jean-Pierre, yaklaşık 30 dakika süren görüşmede birçok konunun ele alındığını, ancak daha detaylı bilgiyi yazılı bir açıklamada paylaşacaklarını belirtti. Sözcü, İsrail'in İran'ın son saldırısına nasıl karşılık vereceği konusunda görüşmelere devam edileceğini ifade etti.

Jean-Pierre, Biden'ın Netanyahu hakkında küfürlü sözler kullandığı yönündeki iddialar hakkında yorum yapmaktan kaçındı. ABD'li Sözcü, bu konuda herhangi bir bilgiyi doğrulayamayacağını belirtti. Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesi hakkında da yorum yapmayı reddeden Jean-Pierre, bu konuda da herhangi bir bilgi paylaşmayı reddetti.

İsrail'in Walla haber sitesi, Netanyahu ile Biden'ın telefon görüşmesinde İsrail'in İran'ın füze saldırısına vereceği yanıtı ele alacağını bildirmişti. Ayrıca, görüşmede İsrail'in Gazze Şeridi ve Lübnan'a saldırılarının da ele alınacağı ifade edilmişti.

Bu telefon görüşmesi, aralarında gerginlik olduğu bildirilen Netanyahu ve Biden'ın yaklaşık 2 ay sonra ilk kez görüşmeleri oldu. Walla'ya konuşan isimsiz yetkililer, İsrail'in misillemesinin "önemli" olacağını ve İran'daki askeri hedeflere hava saldırılarının yanı sıra bir dizi suikastı da içerebileceğini iddia etti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 1 günlük bir ziyaret için ABD'ye gitmeyi planlıyordu. Ancak, Netanyahu, Gallant'ın Biden ile görüşmeden Washington'a gitmesini istemediği için ziyaret ertelendi.

Benzer Videolar