Bebekleri ağlatan 11 neden
Yeni doğan bir bebeğin ağlaması ebeveynler için endişe verici olabilir, özellikle de aileye yeni katılan üyeyi tanımaya çalışan ebeveynler için. Bebek neden ağlıyor ve onu nasıl sakinleştirebilirsiniz? Anlamak ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için ağlamanın nedenlerini keşfetmek çok önemlidir.
AĞLAMA SESİ İLE GELEN MUCİZE…
Bebekler dünyaya ağlayarak gelir. Doğumdan önce anne bebeğin akciğerlerinin görevini göbek kordonu aracılığıyla üstlenir. Doğumla birlikte bu bağlantı kesilir ve bebeğin kapalı akciğerleri açılmaya başlar. Bu ağrılı bir süreçtir. Bebeklerin ilk ağlamasının sebebi bu ağrıdır. Doğumdan hemen sonra, pediatri uzmanları bebeği muayene eder ve anneye verir, bu da bebeğin ağlamasını durdurur. Bebeğin doğumdan sonraki ağlamaları farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve ebeveynler zamanla bunları anlayacaklardır. Bebekle anne arasındaki bağ güçlendikçe, hangi ağlamanın ne anlama geldiğini de daha iyi anlayacaklardır.
BEBEKLERİN AĞLAMA SEBEPLERİ ŞÖYLE SIRALANABİLİR:
Açlık: Özellikle yeni doğan bebekler istediklerinde emzirilmelidir. Eğer 3 saatten fazla geçmişse, bebek uyandırılmalı ve beslenmelidir. Bebek ve anne arasındaki en etkili iletişim emzirmedir. Açlık, bebeklerin ağlayarak ifade ettiği temel ihtiyaçlardan biridir. Özellikle ilk aylarında, bebeklerin küçük mideleri ve hızlı sindirim sistemleri nedeniyle sık sık acıkmaları normaldir.
Sıcaklık: Bebeklerin küçük oldukları için kolay üşüdükleri düşünülür ve bu nedenle sıcak tutulmaya çalışılır. Ancak, aşırı sıcak ortamlar da bebekleri rahatsız edebilir ve ağlamalarına neden olabilir. Ortam sıcaklığının 21 ile 24 derece arasında olması idealdir.
Rahatsız edici kıyafetler: Bebeklerin üşüyeceği düşüncesiyle kalın ve sıkı giydirilmeleri tercih edilebilir, ancak bu da onları rahatsız edebilir. Bebekler, yetişkinlerden bir kat fazla giydirilebilir. Aşırı giydirilen bebekler sıcaklar ve bu nedenle ağlayabilirler. Yeni doğan bebekler için ilk 10 gün (erken doğan bebekler için ilk 15 gün) başlık takmak yeterlidir. İlk bir ay boyunca da eldiven kullanımı önerilir, ancak daha sonra bebekler ellerini keşfetmeye başlarlar ve eldivenlere gerek kalmaz.
Havasız ortam: Soğuk havalarda, evlerin ısıtılması nedeniyle havanın kuruması ve havasız kalması yaygındır. Bu da bebeklerin rahatsız olmasına ve ağlamasına neden olabilir. Bebekler sık sık açık havaya çıkarılmalı ve ev sık sık havalandırılmalıdır.
Burun tıkanıklığı: Yetişkinler hem burundan hem de ağızdan nefes alabilirken, bebekler sadece burundan nefes alırlar. Burun tıkanıklığı bebeğin nefes almasını zorlaştırır ve ağlamasına neden olabilir. Özellikle kaloriferli evlerde ortam kuruluğu nedeniyle burun tıkanıklığı daha yaygındır. Pediatri uzmanının önerdiği serum fizyolojik ile bebeğin burnu temizlenebilir ve bu da ağlamanın önüne geçebilir.
Gaz sancısı: Bebekler 2-3. haftalarında gaz sancısı yaşayabilir. Bu durum 2. aylarına kadar artar ve daha sonra azalır. Gaz sancısı, bebeğin bağırsaklarının yeni düzene alışmasıyla ilgilidir. Gaz sancısı için mucizevi bir çözüm yoktur; geçici bir durumdur. Bebeğin bağırsakları olgunlaştıkça ve hareket etmeye başlayınca gaz sorunu da çözülecektir. Ağır gaz sancısı durumunda, pediatri uzmanının önereceği masajlar, gaz ilaçları, bol ten teması ve rahatlatıcı müzikler ağlamaları azaltabilir.
Gıda alerjisi: Son zamanlarda gıda alerjisi de gaz sancısı ile karıştırılabilir. Emziren annenin yediği bazı yiyecekler veya anne sütü yetersizliğinde kullanılan bazı mamalar bebeklerde alerjiye neden olabilir. Gıda alerjisinde ağlamanın yanı sıra bebekte egzama döküntüleri, ciddi kusma, popolarında pişik, kanlı-mukuslu kaka gibi belirtiler de görülebilir. Pediatri uzmanının yardımıyla annenin kendi beslenmesini düzenleyerek gıda alerjisine bağlı ağlama sorunları çözülebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu: Özellikle kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Ateş, kusma, emmede azalma, kilo kaybı gibi belirtiler de varsa, pediatri uzmanına danışılmalıdır. Bazı bebeklerde kum dökülmesi de olabilir. Bu durum anne tarafından alınan bazı vitaminler, bebeğe verilen vitaminler veya metabolik sorunlardan kaynaklanabilir. Kum dökülmesi bebeğe ağrı verdiği için ağlamasına neden olabilir.
Kabızlık: Anne sütüyle beslenen bebekler günde 6-8 kez kaka yapabilir, ancak bazen bir hafta boyunca kaka yapmayabilirler. Bebek mutluysa sorun yoktur, ancak huzursuzluk, ağlama, karında şişlik gibi belirtiler varsa bir uzmana danışılmalıdır. Kabızlık durumunda bebeğin makatında çatlak olabilir ve bu da ağlamaya neden olabilir.
Kulak enfeksiyonu: Kulak enfeksiyonu ve kulakta sıvı birikmesi de ağlamaya sebep olabilir. Şiddetli burun tıkanıklığı kulaklara da etki edebilir. Bebekler ağlarken kulaklarına dokunabilir veya çekebilir. Bu durumda bir uzmana başvurmak gerekir.
Diş çıkarma: Bazı bebekler diş çıkarma dönemini sorunsuz geçirir, ancak bazıları ağlama, huzursuzluk, kusma, ishal, ağız etrafında döküntü gibi belirtiler yaşayabilir. Diş çıkarma döneminde pediatri uzmanları bitkisel jeller önerebilir.
Kaynak: Bültenler / Anne Çocuk