Batılı yetkililer, Gazze’de ateşkes ve iki devletli çözüm çağrısı yaptı

Gazze'deki acil ateşkes çağrısı, İsrail-Filistin sorununun iki devletli çözümüyle çözüme kavuşturulması gerektiği yönündeki çağrılarla birleşti. Batılı yetkililer, Türkiye'nin Orta Doğu'daki güçlü pozisyonuna ve gerginliği azaltma çabalarına dikkat çekerek, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadılar.

Filistin'in Geleceği Konferansı'nda Türkiye'ye gelen Slovenya Parlamento Üyesi Miroslav Gregoric, Portekiz'in eski Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Bruno Maçaes, eski Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ryzard Czarnecki ve Foundacion Alternativas Dış Politika Müdürü Vicente Palacio, AA'ya İsrail'in saldırıları hakkında görüşlerini paylaştılar.

Slovenya Parlamento Üyesi Gregoric, İsrail'in saldırılarını "korkunç" olarak nitelendirerek, ateşkes, barış ve iki devletli çözümden yana olduklarını vurguladı. Gazze'de yaşananların "hayale gelmeyecek" bir durum olduğunu söyleyen Gregoric, AB'nin İsrail'e karşı yeterince sert olmamasını eleştirdi.

Gregoric, Türkiye'nin bölgesel bir süper güç olduğunu ve Filistin işgalini sona erdirmek için mücadele ettiğini belirtti. "Umarım hep birlikte başarılı oluruz ve Filistin, İsrail ile barış içinde yaşayan özgür bir ülke olur." dedi.

Portekiz'in eski Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Bruno Maçaes, ülkesinin Filistin'i devlet olarak tanıması konusunda henüz bir karar alınmadığını, ancak kendisinin bunun yapılması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

Maçaes, AB'nin Orta Doğu'daki rolüne ilişkin, diyalog kurmanın işe yaramadığını ve daha iddialı olunması gerektiğini belirtti. "Genellikle Avrupa Birliği'nin tek ana aracı ticarettir. İsrail ile askıya alınabilecek bir ticaret anlaşmamız var." dedi.

Maçaes, Avrupa'daki çoğu insanın Türkiye'nin Orta Doğu'daki pozisyonunu desteklediğini ifade ederek, "Çok fazla korku, çok fazla sansür, Gazze çevresinde çok fazla yanlış bilgi, propaganda var. Hükümetler, kamuoyunun soykırımı desteklemediğini biliyor ve bu yüzden alternatif bir gerçeklik sunmak zorunda." dedi.

Eski Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ryzard Czarnecki, Türkiye'nin bölgede son derece önemli bir oyun kurucu olduğunu vurgulayarak, "Ankara'nın kritik bir rolü var. Türkiye, zamanımızın en trajik çatışmalarından birinde barış çözümünü bulmak için Avrupa Birliği için çok iyi bir ortak olabilir." dedi.

Czarnecki, Avrupa Birliği'nin bu konuda daha aktif olması gerektiğini belirterek, "Sadece sözle değil, sadece teselli değil, uygulanmasını bekliyoruz. Kısa vadede ateşkes değil, uzun vadede barışçıl bir süreç bekliyoruz." dedi.

Foundacion Alternativas Dış Politika Müdürü Vicente Palacio, İspanya'nın ateşkes çağrısı yapan ilk ülkelerden biri olduğunu ve sadece ateşkes değil, insani koridorun açılmasını da istediğini söyledi. "İnsanlar sadece Gazze'de değil, Batı Şeria'da da bu büyük dramı yaşıyor." dedi.

Palacio, iki devletli çözüm fikrinin "yeniden doğduğunu" belirterek, bu fikrin canlı tutulması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde büyük çaba gösterdiğini söyleyen Palacio, kimsenin bölgesel çatışmayla ilgilenmediğini ve işbirliği içinde birlikte çalışılması gerektiğini kaydetti.

Uluslararası İlişkiler Dış Politika Orta Doğu Filistin Türkiye ankara İsrail Güncel Gazze

"
Benzer Videolar