Basmane’deki Helvaci, 67 Yıldır Baba Mesleğini Sürdürüyor

İzmir'in tarihi semti Basmane'de 96 yıllık bir dükkanın sahibi olan İhsan Helvacı (77), dedesinden miras kalan helvacılık mesleğini 67 yıldır sürdürüyor. Dükkanını gücü yettiğince yaşatmayı hedefleyen Helvacı, yeni neslin geleneksel lezzetlere olan ilgisinin azaldığından endişeleniyor. "Yeni nesil helvayı, tahini, pekmezi bilmiyor. Daha çok 30-45 yaş arası kişiler helva almaya geliyor. Bütün derdim yeni nesil. Maalesef gençler pizza, hamburger gibi yapay ve sağlıksız yiyecekler tüketiyor" diye konuşuyor.

1928 yılından beri faaliyet gösteren dükkan, Basmane'nin tarihi dokusunu yansıtan evler ve işletmelerin arasında yer alıyor. İhsan Helvacı, 10 yaşında babasının yanında çırak olarak başladığı mesleğe olan tutkusunu her zaman koruduğunu söylüyor. Dedesinin Osmanlı döneminde Konya Akşehir'de helvacılık yaptığını anlatan Helvacı, soyadının da bu mesleğe atfen verildiğini belirtiyor. "Soyadı Kanunu çıkarken nüfus memurları, insanlara ne iş yaptıklarını sorarmış. Babamla amcam 'Dededen helvacıyız' deyince nüfus memuru da soyadınız 'Helvacı' olsun demiş. Bir amcamın soyadı da Tahincioğlu. Babam ve amcalarım Akşehir'de doğmuş. Babam Mehmet Helvacı ve amcam İbrahim Helvacı da İzmir'e gelip, 1928'de bu dükkanı açıyor" diye anlatıyor.

'SOSYAL MEDYA NAMIMIZA NAM KATTI'

Helvacılığın baba mesleği olduğunu ve başka bir iş yapmayı hiç düşünmediğini belirten İhsan Helvacı, dükkanın kendisine hayatının merkezini oluşturduğunu ifade ediyor. "Dükkana geldiğimde evimiz yan sokaktaydı. 10 yaşından beri bu dükkandayım. Mesleği sevdiğim için devam ettiriyorum. Başka bir iş yapamam, gözümü burada açtım. Burada çocukluğumu, gençliğimi geçirdim. Bu mesleği severek yaptım. Babamız da bizi ona göre yetiştirdi. Hayatımız burada devam ediyor. Basmane'de çok eski olduğumuz için bizi birçok kişi bizi tanır. İzmir'de yaşı 60'ın üzerinde olanlar, bizi muhakkak tanır. Artık o insanların çocukları ve torunları gelmeye başladı. Dükkanı yürütebildiğim kadar yürüteceğim. Yeğenim Kemal Helvacı, internetten satış yapıyor. Ben de burada satıyorum. Mamullerimizde katkı yok, doğal şeker, doğal tahin. Basmane'nin, İzmir'de ayrı bir yeri var. Beni ve dükkanı merak edenler geliyor. Benimle sohbet edip, fotoğraf, video çekiyorlar. Daha sonra sosyal medyada paylaşıyorlar. Zaten bir namımız vardı ama sosyal medya namımıza nam kattı" diyor.

'İZMİR'DE 2 HELVACI KALDIK'

Üretimi Manisa Akhisar'da yaptıklarını söyleyen Helvacı, eski üretim yerinin Basmane'de olduğunu ancak sit alanı olması nedeniyle sanayi cereyanı verilmediğini ve Akhisar'a taşınmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. "Orada çok yakın bir akrabamızla müşterek çalışıyoruz. Kavanozları her sabah dolduruyorum, helvaları sabah kesiyorum. Müşterilere hazırlıyorum. İzmir'de 2 helvacı kaldık. Bir de Havra Sokağı'nda Manisalı var. Yeni nesil helvayı, tahini, pekmezi bilmiyor. Daha çok yaşı, 30-45 arasında olanlar helva almaya geliyorlar. Bütün derdim yeni nesil. Maalesef şimdi yeni jenerasyon, yaşı 15-20 olanlar, pizza, hamburger gibi şeyler yiyorlar; ama bunlar yapay ve sağlıksız" diye ekliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Yerel Haberler Kültür Sanat Gastronomi Basmane Yaşam İzmir Baba

"
Benzer Videolar