Başkanlık yarışına sayılı gün kaldı: ABD'de seçim yarışı başa baş gidiyor! | Dış Haberler

ABD'de milyonlarca vatandaş, 5 Kasım'da Beyaz Saray'da 4 yıl görev yapacak ismi seçmek için sandık başına gidecek. Tüm dünyanın takip edeceği seçime sayılı günler kaldı, ABD ilk kadın başkanını mı seçecek, yoksa ikinci bir Donald Trump dönemine evet mi diyecek? Son anketlerde durum çekişmeli; kritik eyaletlerde Trump az farkla önde, ülke geneli anketler Harris önde

Son anket sonuçlarına göre, Cumhuriyetçi aday Donald Trump, başkanlık yarışında Demokrat rakibi Kamala Harris'ten 7 kritik eyalette az farkla önde görünüyor. 5 Kasım'da yapılacak 60. ABD başkanlık seçimlerine doğru yarış giderek kızışıyor.

Real Clear Politics (RCP) tarafından yayınlanan ülke çapında anketlerin ortalamasına göre, Harris %48,8 oy oranıyla önde yer alıyor. Trump ise %48,5 oy oranıyla takipte. Bu sonuçlar, 16 Ekim'deki sonuçlardan farklı olarak, yarışın daha yakın olduğunu gösteriyor.

KRİTİK EYALETLERDE TRUMP ÖNDE

Harris ülke genelinde önde olsa da, Amerikan seçim sisteminde, en fazla delegeye ulaşan adayın başkan olması, "salıncak eyaletlerdeki" sonuçları daha önemli hale getiriyor. Bu 7 kritik eyaletteki anket ortalamalarına göre, Trump, %0,9 puan farkla Harris'ten önde görünüyor.

Son anketlere göre, Trump Pensilvanya'da %0,6, Georgia'da %2,2, Arizona'da %1,5, Nevada'da %0,7, Michigan'da %0,2, North Carolina'da %0,8 ve Wisconsin'de %0,2 puan farkla önde.

ÜLKE GENELİ ANKETLERDE HARRIS ÖNDE

Reuters, CBS News, Pew, Harvard ve NBC News gibi önde gelen anketlerin ortalamasına göre, Harris %48,8 oy oranına sahipken, Trump %48,5 oy oranına sahip.

Anketlere göre, Harris özellikle kadın ve Latin Amerika kökenli seçmenler arasında destek kazanmış görünüyor.

DELEGE PROJEKSİYONU TRUMP'I ÖNE ÇIKARIYOR

Seçimler, 50 eyaletten toplam 535 delegenin dağıtıldığı ve 270 delegeye ulaşan adayın başkan olduğu bir sistemle yapılıyor. Kritik eyaletler olan Pensilvanya, Georgia, Arizona, Nevada, Michigan, North Carolina ve Wisconsin'de Trump'ın az farkla önde olduğu gözleniyor.

Uzmanlar, Trump'ın özellikle Pensilvanya, Georgia, Arizona, Nevada ve North Carolina'da güçlü bir favori olduğunu belirtiyor. Ancak Harris'in Michigan ve Wisconsin'de hala kazanma şansının bulunduğu da belirtiliyor.

Anket sonuçlarına göre, Trump 7 kritik eyaletin tamamını kazanırsa 312 delegeye ulaşabilirken, Harris 226 delegeyle kalabilir.

*Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

Benzer Videolar