Baş Boyun Kanserlerinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Caner Kılıç, baş boyun kanseri konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Kılıç, özellikle sigara ve alkol kullanan 50 yaş üstü erkeklerde baş boyun kanserine yakalanma riskini vurguladı. "Baş Boyun Kanserleri Farkındalık Haftası" nedeniyle yaptığı açıklamada, erken teşhisin hayat kurtardığını belirtti.

Baş boyun kanserlerinin yüz, ağız boşluğu, geniz, yutak, gırtlak ve burun boşluğunu etkileyen tümörler olduğunu hatırlatan Kılıç, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 700-750 bin yeni baş boyun kanseri vakasının görüldüğünü ve bunun tüm kanser ölümlerinin yaklaşık 450 binini oluşturduğunu söyledi.

Kılıç, hastalığın teşhisi için en önemli adımın fiziki muayene olduğunu belirtti. "Ağız boşluğu ve yüzde geçmeyen yaralar, yutma güçlüğü ve 15 günden uzun süren ses kısıklığı gibi belirtileri olan kişilerin mutlaka kulak burun boğaz hekimine başvurması gerekir." dedi. Yüz bölgesindeki asimetrik şişlikler ve boyun bölgesindeki uzun süreli şişliklerin de kanser belirtisi olabileceğini ekledi.

Hastanın tanı aldıktan sonra radyolojik olarak ultrason, tomografi, MR ve PET/BT gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanıldığını belirten Kılıç, "Ancak bizler için en önemli şey fiziki muayenedir. Baş boyun kanseri daha çok sigara içen ve alkol kullanan kişilerde görüldüğü için 50 yaş üstü erkeklerde daha sık rastlanmaktadır. Özellikle 50-80 yaş aralığında görülme oranı daha yüksektir." dedi.

Kılıç, erken teşhisin önemini vurgulayarak, "Baş boyun kanserlerinde erken teşhis, hayat kurtarır. Erken teşhis edilmeyen baş boyun kanseri, yüzde ciddi deformiteye, organ kaybına ve hatta ölüme yol açabilir. Ağızda ve yüzde 15 günden uzun süren yaralar, ses kısıklıkları ve boyunda şişlikler gibi belirtileri olan kişiler, lütfen bir kulak burun boğaz hekimine başvursun. Erken teşhis önemlidir, hayat kurtarır." dedi.

ankara Dünya

Benzer Videolar