Bakırcılığın Son Ustası: Miktat Çelik’in Zorlu Mücadelesi
Gaziantep'in tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda, 83 yaşındaki Miktat Çelik, 70 yıldır bakır ustası olarak çalışıyor. 13 yaşında çırak olarak başladığı mesleğe, son 10 yıldır sadece 3 metrekarelik dükkanında devam ediyor.
Çekiç seslerinin 4 asırdır yankılandığı Bakırcılar Çarşısı'nın en deneyimli ustası Çelik, bakır işleyerek ve eski bakır eşyaların onarımını yaparak geçimini sağlıyor. 1941 doğumlu Çelik, bakırcılık mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor. Yeni çıraklar yetiştiremediğini ve bakırın maliyetinin giderek arttığını belirten Çelik, "İnsanlar artık bakıra bakmakla yetiniyor," diyerek, bakıra olan ilginin azaldığını ve mesleğinin geleceğinin belirsiz olduğunu vurguluyor.
'YENİ ÇIRAKLAR YETİŞMİYOR'
Bakırın artık ihtiyaç olmaktan çıktığını ve satışlarının düştüğünü belirten Çelik, "70 yıl boyunca bu çarşıda çalıştım, 13 yaşında babam beni bir ustaya teslim etti. Ama artık bakır zaruri ihtiyaç olmaktan çıktı, sadece aksesuar olarak kullanılıyor. Bakıra ve bakırcılara verilen destek azalınca mesleğimiz de yok olmaya başladı. Yeni nesil çırak olmak istemiyor, biz de onlara eğitim verebilecek durumda değiliz," diye anlatıyor.
Bakıra olan ilgi azalmasına rağmen, hâlâ bakır tutkunlarının olduğunu ancak fiyatların yüksekliğinden dolayı insanların yeni bakır eşya almak yerine mevcut eşyalarını tamir ettirmeyi tercih ettiğini söylüyor Çelik. "Yaşım ilerlediği için küçük bir dükkanım var burada çalışıyorum. Bakırın birçok alanında çalışıyorum ama son zamanlarda bakır şamdanların onarımında yoğunlaştım. Şamdanlar aksesuar olarak popüler. Fiyatlar yüksek olduğu için sipariş alamıyoruz, sadece onarım yapıyoruz," diyor.
Çelik, bakırın en büyük probleminin yüksek fiyat olduğunu vurguluyor. "Kilosunu 450 liradan aldığımız ham bakır, işlendiği zaman çok daha pahalı hale geliyor. İşçilik ve kar marjı eklenince, bakır ürünlerin fiyatı da yükseliyor. İnsanlar sadece bakmakla yetiniyor," şeklinde konuşuyor.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel