Bakan Yerlikaya, TUSAŞ’taki terör saldırısına ilişkin detayları paylaştı Açıklaması

İçişleri Bakanı Yerlikaya, TUSAŞ Saldırısına İlişkin Detayları Açıkladı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Kahramankazan ilçesindeki yerleşkesine yönelik terör saldırısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Saldırıda hayatını kaybeden 5 kişiyi şehit olarak anan Yerlikaya, 22 kişinin yaralandığını ve yaralılardan 3'ünün aynı gün taburcu olduğunu belirtti. Halen 6 farklı hastanede tedavi gören 19 yaralıdan 11'inin de taburcu edildiğini ve 1 kişinin yoğun bakımda olduğunu söyledi. Yerlikaya, tüm yaralıların moral ve durumunun iyi olduğunu da sözlerine ekledi.

Bilkent Şehir Hastanesi'nde yaralıları ziyaretinin ardından basın mensuplarına konuşan Yerlikaya, saldırının detayları hakkında bilgi paylaştı. Saldırının PKK tarafından saat 15.26'da gerçekleştiğini belirten Yerlikaya, teröristlerin çalıntı bir taksiyle TUSAŞ'ın nizamiyesine geldiğini ve araçtan bir kadın ve bir erkek teröristin indiğini söyledi. Yerlikaya, "Sağa sola, masum, ellerinde hiçbir silah olmayan insanlara ateş açıyorlar. Hemen orada şehit olan arkadaşlarımız, kardeşlerimiz var." dedi.

Saldırıda hayatını kaybeden özel güvenlik görevlisi Atakan Şahin Erdoğan'ın, yaralanmasına rağmen teröristlere karşı ateş açtığını vurgulayan Yerlikaya, "Atakan Şahin kahramanımız, tabancasıyla karşısındakinin makineli tüfeği olmasına rağmen ateş ediyor. Kadın teröristi yaralıyor. 15.26'dan 4 dakika sonra yaralandığını görünce kadın terörist kendini patlatıyor. Vücudunda yüklü miktarda plastik patlayıcı var." ifadelerini kullandı.

Hızlı Müdahale ve Operasyon Detayları

Yerlikaya, saldırının ardından güvenlik güçlerinin hızlı bir şekilde olay yerine ulaştığını ve müdahale ettiğini belirtti. Saldırıdan 14 dakika sonra 2 zırhlı araç ve 10 jandarma tarafından ilk müdahalenin yapıldığını söyleyen Yerlikaya, "Süratle jandarmamız ve emniyetimiz, özellikle Jandarma Özel Harekat ve Polis Özel Harekat Birimlerimiz oraya akın ediyor. Jandarma Genel Komutan Yardımcımız, Ankara Emniyet Müdürü'müz, Emniyet Genel Müdürü'müz, 2 Bakan Yardımcımız olmak üzere oraya en kısa süre içerisinde 730 emniyet ve jandarma birimi geliyor." dedi.

Yerlikaya, olaya ilişkin operasyonun detaylarını da anlattı. Kadın teröristin kendini patlatmasının ardından 10 dakika sonra jandarmanın olay yerine ulaştığını, 12 dakika sonra ise bir zırhlı araç ve 17 polis özel harekat timinin binaya giriş yaptığını söyledi. Yerlikaya, "Erkek teröristin, kadın terörist kendini imha ettikten sonra o mekana en yakın olan yani nizamiyeye en yakın olan akademi binasına girdiğini bildikleri için ve orada çalışan personel olduğunu bildiği için hemen oraya geliyorlar. 15.52'de binanın dışı tamamen cam, turnikeler var. Tamamen cam olan bir yerde oraya korku salarak yani oraya büyük bir azametle girmemiz gerektiğine karar veriliyor." dedi.

Zırhlı aracın turnike ve cama vurarak binaya girdiğini, 17 özel harekat polisinin çelik koruyucu kalkanlarla teröristin bulunduğu binaya girdiğini belirten Yerlikaya, panikleyen teröristin güvenlik güçlerinin üzerine 2 el bombası attığını ve 2 polisin hafif şekilde yaralandığını söyledi. Teröristin yukarı katlara doğru kaçtığını belirten Yerlikaya, "Bizim arkadaşlarımız temkinli ama devamlı surette ona atış yapıyor. Yani orada çatışma başlıyor." diye konuştu.

Yerlikaya, doğru kararlarla hızlı bir şekilde içeriye girilmesinin rehine durumunun yaşanmamasını sağladığını ifade etti. Teröristin 16.40'ta kendini patlatarak hayatını kaybettiğini belirten Yerlikaya, "Bütün tedbirlere rağmen 5 arkadaşımız hafif şekilde yaralanıyor. Saat 15.26, nizamiyeye gelip araçtan inip o menfur saldırıyı başlattıkları an. 16.40 polis özel harekat sıkıştırdı, çıkamadı. Hiçbir özel harekatımızda bir mermi yarası bile yok. Hiçbir jandarmamda bir mermi yarası bile yok." dedi.

Yanlış Bilgilerin Yayılmaması Uyarısı

Bazı sosyal medya ve yayınlarda terörist sayılarına ilişkin farklı rakamların verildiğine dikkat çeken Yerlikaya, ilk andan itibaren edinilen bilgilerin kamuoyuyla paylaşıldığını belirtti. Olaya ilişkin yanlış bilgilerin ısrarla servis edildiğini ifade eden Yerlikaya, teröristlerin biri kadın ve biri erkek olmak üzere toplam 2 kişi olduğunun altını çizdi. Yerlikaya, "Yetkisiz olup da bilmeden açıklama yapanlara da diyoruz ki, benim milletimi, kamuoyunu lütfen yanıltmayın." dedi.

Operasyonda görev alan güvenlik güçlerini tebrik eden Yerlikaya, "Ben, İçişleri Bakanı'nız olarak jandarmamız, emniyetimiz, jandarma özel harekat ve polis özel harekatımızdaki buradaki cevvalliği, kahramanlığı gösteren tüm arkadaşlarımıza, aziz milletim adına kendilerini tebrik ediyorum. Allah ayaklarına taş değdirmesin." ifadelerini kullandı.

Kırmızı Kategoride Aranan Terörist Etkisiz Hale Getirildi

Kırmızı kategoride aranan PKK/KCK terör örgütü mensubu Faraşin-Bedran kod adlı Ramazan Aktaş'ın Mardin'de düzenlenen operasyonla etkisiz hale getirildiğini hatırlatan Yerlikaya, "Biz biliyorduk ki bir yardımcısı, beraberinde olan bir terörist daha var. Onunla da ilgili gelen bilgileri değerlendirdik ve bundan yaklaşık 3 saat önce gri kategoride aranan o teröristi de etkisiz hale getirdik, aldık. Birazdan arkadaşlarımız detaylarını paylaşacak." bilgisini verdi.

Yerlikaya, terör örgütü PKK'ya yönelik sabah saatlerinde 31 ilde düzenlenen operasyonlarda 176 şüphelinin gözaltına alındığını hatırlattı ve şüphelilerin sorgularının tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edileceğini kaydetti.

Yerlikaya, TUSAŞ'a yönelik terör saldırısıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmanın sürdüğünü belirterek, soruşturmayla ilgili sürecin kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Savunma Sanayi Alanına Geçmiş Olsun Dilekleri

Savunma sanayi alanında çalışan herkese geçmiş olsun dileklerini ileten Yerlikaya, "Dualarımız onlarla. Onlar bizim savunma sanayimizi, Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde, 22 yılda yüzde 20'den yüzde 80'in üzerine çıkardılar. Bu yıl, 6,5 milyar doları aşan ihracat rakamına ulaştık. Başta bölücü, hain terör örgütü olmak üzere, bilinen bilinmeyen, bu tarihi başarıyı kim hazmetti, hazmetmedi umurumuzda değil. 'Büyük ve güçlü Türkiye' idealiyle bu yüzyılı, Türkiye Yüzyılı yapma kararlılığımız, Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde bu yürüyüşümüz, savunma sanayimiz başta olmak üzere tüm sektörlerimizde Allah'ın izniyle kararlılıkla devam edecek." dedi.

Terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapan Yerlikaya, son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelenin süreceğini vurguladı.

İçişleri Bakanı, Kahramankazan, Jandarma, Güvenlik, Ankara, Güncel, Terör, TUSAŞ

Benzer Videolar