Bakan Memişoğlu: Yenidoğan çetesinin amacı bebekleri öldürmek değil, SGK’dan para almak

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İstanbul'da onlarca bebeğin ölümüne yol açan "yenidoğan çetesi" ile ilgili açıklamalarda bulundu. Canlı yayında yaptığı açıklamada dikkat çeken ifadeler kullanan Bakan Memişoğlu, çetenin amacını ve süreci detaylı bir şekilde anlattı.

Çetenin Asıl Amacı: Para Kazanmak

Bakan Memişoğlu, çetenin asıl amacının bebekleri öldürmek değil, onları uzun süre hastanede yatırarak ailelerden ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) para kazanmak olduğunu açıkladı. "Bu insanların amacı bebekleri öldürmek değil, bebekleri uzun süre yatırarak hem aileden hem de SGK'dan para almak" diyen Bakan Memişoğlu, çetenin bu şekilde haksız kazanç sağladığını ifade etti.

Savcılık ve Bakanlık Arasında İş Birliği

Bakan Memişoğlu, savcılığın dosyanın gizliliği gerekçesiyle bakanlığa bilgi vermeyi reddettiğini, ancak 24 Kasım 2023'te bakanlıktan soruşturma yapmalarını talep eden bir yazı gönderdiğini söyledi. Bakanlık, hemen ardından müfettişlerini görevlendirdi ve müfettişler Büyükçekmece Savcılığıyla doğrudan iletişime geçti.

Çetenin Çöküşü ve Gözaltılar

Bakanlık müfettişleri, 16 Şubat 2024'te incelemelerini tamamlayarak raporlarını savcılığa sundular. Savcılığın elinde bulunan delilleri de incelemelerine dahil etme talebinde bulundular ancak savcılık gizlilik gerekçesiyle bu talebi reddetti. 26 Nisan 2024'te İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonda 47 kişi gözaltına alındı ve çete çökertildi. Çetenin SGK'yı dolandırdığı ve devletin parasını çaldığı tespit edildi. Adli sürecin yanında Sağlık Bakanlığı da idari süreç başlattı.

Çetenin Hastanelere Sızması

Bakan Memişoğlu, kamuoyunda "bebekler ölürken neden müdahale etmediniz?" sorusunun sıkça sorulduğunu belirterek, süreci adım adım açıkladı. İlk şikayetin ardından 13 ay sonra, tutuklamalardan sonra 28 Haziran'da savcılık, bebek ölümleriyle şüpheliler arasında bir bağ olup olmadığını sorgulayan bir yazı gönderdi. Bakanlık, 3 bin 400 sayfalık dosyayı inceledi ancak ses kayıtları ve görüntüler jandarma tarafından çözümlendikten sonra bakanlığa ulaştı. Bakan Memişoğlu, bu durumun hastanelerde çalışan herkesin çete üyesi olmadığını, ancak çete üyelerinin bu hastanelere sızmış olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Bakan Memişoğlu: Yenidoğan çetesinin amacı bebekleri öldürmek değil, SGK'dan para almak"
Benzer Videolar