Bakan Ersoy: Geleceğe Miras Projesi ile Türk Arkeolojisinin Altın Çağı’na adım atıyoruz
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında, önümüzdeki dört yıl içinde Türkiye'de arkeoloji alanında çığır açıcı çalışmalar gerçekleştireceklerini ve bu dönemin "Türk Arkeolojisinin Altın Çağı" olarak anılacağını belirtti.
Bakan Ersoy, Şanlıurfa'da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Anadolu'nun dört bir yanında, Göbeklitepe'den Karahantepe'ye, Sayburç'tan Sefertepe'ye kadar uzanan geniş bir alanda kazı çalışmaları yürütüldüğünü vurgulayan Bakan Ersoy, bu çalışmaların tarihin mirasını gelecek nesillere taşıma amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.
Şanlıurfa'nın Neolitik dönemin çekirdeğini barındırdığını belirten Bakan Ersoy, bu bölgede yürütülen kazılar sayesinde Neolitik dönemi daha derinlemesine anlama ve yorumlama fırsatı bulduklarını söyledi.
Bakan Ersoy, Dünya Neolitik Kongresi'nin dünya arkeolojisi için büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak şunları kaydetti:
"Bakanlığımızın himayesinde gerçekleşen bu kongrede, 63 ülkeden 486 uluslararası kurumu temsilen yaklaşık 1000 Neolitik uzmanı bir araya geldi. Kongre kapsamında 45 farklı oturumda 687 sözlü sunum ve 62 poster sunumuyla Neolitik dönem hakkındaki bilgi birikimimiz genişletilecek. Bu etkinlik, farklı coğrafyalarda ve zaman dilimlerinde gerçekleşen çeşitli Neolitik oluşumları ele alarak küresel bir tartışma platformu sağlayacak. Kongre, Neolitik yaşam biçimlerini, dönüşüm süreçlerini, toplumsal örgütlenme modellerini, doğal çevre etkilerini, beslenme özelliklerini ve teknolojik gelişmeleri bütüncül bir yaklaşımla ele alarak Neolitik döneme dair bulguları küresel ölçekte tartışmaya açacak."
Bakan Ersoy, "Geleceğe Miras Projesi"nin önemine değinerek, bu projenin Türkiye'yi dünya genelinde bir kültürel cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflediğini söyledi.
Gelecek dönemde daha da başarılı çalışmaların ortaya çıkacağına inandığını belirten Bakan Ersoy, "Geleceğe Miras Projesi" ile önümüzdeki dört yıl içinde, son 60 yılda gerçekleştirilen arkeolojik çalışmaların başarısını aşmayı hedeflediklerini ve bu dönemin "Türk Arkeolojisinin Altın Çağı" olarak anılmasını amaçladıklarını ifade etti. Türk arkeolojisinin Osmanlı İmparatorluğu döneminden itibaren önemli bir yol kat ettiğini ve bugün ülkemizdeki genç arkeologların, bu mirasın üzerine inşa ederek yeni bir altın çağı başlattığını vurgulayan Bakan Ersoy, bu başarının hepimiz için bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.
Bakan Ersoy, şu anda ülke genelinde 750 arkeolojik kazı ve araştırmanın yürütüldüğünü belirterek, bu çalışmaların sadece geçmişimizi aydınlatmakla kalmayıp, gelecek nesillere bırakacağımız değerli bir mirasın temellerini attığını ifade etti.
Bakan Ersoy, ülke genelindeki arkeolojik projeler için yıl sonuna kadar 6 milyar liralık bütçe ayrıldığını ve hedeflere ulaşmak için çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü açıkladı.
Dünya çapında Neolitik dönem uzmanları ve arkeolojiye gönül veren katılımcıları bir araya getiren bu kongrenin sonuçlarından umutlu olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kongre açılışında Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sait Ağan, THY Yönetim Kurulu üyesi Fatmanur Altun, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Asuman Cevahir Yazmacı, Taş Tepeler Proje Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul ve kongre bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Eleni Asouti de birer konuşma yaptı.
Kongre, dört gün boyunca devam edecek.
Kaynak: AA / Rauf Maltaş - Kültür Sanat Kültür ve Turizm Bakanı Uluslararası İlişkiler Mehmet Nuri Ersoy Kültür Sanat Etkinlikler Arkeoloji Türkiye Kültür Turizm Dünya Miras"