Bakan Ersoy: "258 milyon lira ödenek ile 355 cemevimizin talepleri karşılanmıştır"

```html

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Plan ve Bütçe Komisyonunda 2025 yılı bütçesine dair sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda, 355 cemevinin bakım, onarım ve tefrişatına 258 milyon lira ayrıldığını, deprem bölgesindeki 97 cemevine öncelik verildiğini açıkladı.

Bakan Ersoy, Türkiye'nin turizm gelirlerindeki artışı vurgulayarak, Ekim ayına kadar turizm gelirlerinin önceki yıla göre %6,6 artışla 46,9 milyar dolara ulaştığını belirtti. Aynı dönemde ülkeye gelen ziyaretçi sayısının da %8,7 artışla 49,2 milyona yükseldiğini ifade etti. Yıl sonu için 60 milyar dolarlık turizm geliri hedeflediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin küresel turizmdeki konumuna değinen Bakan, 2017'de 8. sırada yer alan ülkenin, 2023'te 5. sıraya yükseldiğini, turizm geliri sıralamasında ise 15. sıradan 7. sıraya çıktığını açıkladı. Bu başarının, yıl sonu için hedeflenen 61 milyon ziyaretçi ve yaklaşık 60 milyar dolarlık gelir hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlediklerini gösterdiğini belirtti.

Konaklama kapasitesindeki artışa dikkat çeken Bakan Ersoy, 2002'de 804 bin olan yatak sayısının, 2024 Ekim ayı itibarıyla yaklaşık 2 milyon 250 bine ulaştığını duyurdu. Bu rakam, belgelendirme işlemleri devam eden tesisleri de kapsıyor.

Türkiye'nin uluslararası tanıtımı için yürütülen çalışmalardan bahseden Bakan, 2024 sonuna kadar CNN, BBC gibi global kanallarda 38 bin 647 spot yayın ve 130 televizyon programı yayını ile dijital mecralarda 77,5 milyonun üzerinde gösterim hedeflediklerini açıkladı. 14 tanıtım filminin ise 38 ülkede yayınlanmaya devam edeceğini ekledi.

Sürdürülebilir turizm çalışmalarına da değinen Bakan, Paris İklim Anlaşması gibi uluslararası anlaşmaların yerine getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile iş birliği sonucu 19 bini aşkın tesisin sürdürülebilir turizm sertifikası aldığını, mesleki turizm eğitimlerine 1299 turizm çalışanının katıldığını ve Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan iş birliğiyle 65 mesleki teknik Anadolu lisesinin 48 otel grubu ile eşleştirildiğini aktardı.

Kış ve termal turizm altyapısı, atık su tesisleri, halk plajları gibi çalışmalara yaklaşık 1,3 milyar lira ödenek ayrıldığını belirten Bakan, 45 bin metreküp günlük kapasiteli Antalya Kemer-Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisi'nin Nisan 2024'te hizmete açıldığını duyurdu.

Göbeklitepe/Karahantepe başta olmak üzere çeşitli kazı çalışmalarının sürdürüldüğünü ve Şanlıurfa'da ilk kez düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'nin büyük yankı uyandırdığını açıkladı. Müzekart uygulamasının 26,7 milyon vatandaşla buluştuğunu, gece müzeciliği kapsamında 310 bin kişinin müzeleri ziyaret ettiğini belirtti.

Tunceli Müzesi'nin Avrupa'nın en iyi ikinci müzesi seçildiğini, Efes Deneyim Müzesi'nin de ödül kazandığını ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin aday gösterildiğini duyuran Bakan, Antalya Müzesi'nin yeniden inşa edildiğini söyledi. Deprem bölgesindeki restorasyon çalışmalarına 3 milyar lira ödenek ayrıldığını, birçok tescilli yapının onarımının tamamlandığını belirtti.

Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının sayısının 126 bin 552'ye, sit alanlarının sayısının ise 25 bin 863'e yükseldiğini açıklayan Bakan, Vakıflar Genel Müdürlüğü aracılığıyla 5 bin 913 vakıf eserinin ihya edildiğini, bu sayının 2002 öncesi 10 yıllık döneme göre yaklaşık 130 kat arttığını ifade etti.

Osmanlı döneminden kalma üç aşevinin faaliyette olduğunu, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 50 bin öğrenciye burs, 7500 yetime ve engelliye aylık yardım ve 75 bin aileye gıda kolisi ulaştırdığını belirtti. Filistin ve Gazze'ye 125 bin gıda kolisi gönderildiğini, yurt dışına toplamda 146 bin gıda kolisi ulaştırıldığını söyledi.

2 bin 858 yazma ve nadir matbu eserin kütüphanelere kazandırıldığını, '1001 Eser Projesi' ile yazma eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını, 122 kültür merkezinden 36'sının yerel yönetimlere tahsis edildiğini açıkladı. Ardahan Kültür Merkezi'nin yıl sonunda, Ordu-Ünye ve Van Kültür Merkezlerinin 2025'te tamamlanacağını, Malatya Kültür Merkezi'nin inşasına da başlanacağını duyurdu. Kamu kurumlarınca yapılan 241 kültür evi ve kültür merkezine destek verildiğini ekledi.

Cemevlerinin aydınlatma giderlerinin karşılandığını, 'Kaygusuz Abdal Alevilik-Bektaşilik İhtisas Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi'nin kurulduğunu hatırlattı. Devlet tiyatrolarının 2,2 milyon seyirciye ulaştığını, 224 oyun sergilendiğini, 12 ülkede 26 temsil verildiğini, "Hiçbir Yeri Unutmadık" projesiyle deprem bölgelerine de tiyatro götürüldüğünü belirtti. Filozof Çocuklar Projesi kapsamında 7 bin çocuğun tiyatroyla buluştuğunu ekledi.

Sinema sektörüne 374 milyon lira destek verildiğini, uzun metrajlı filmler, belgeseller, senaryolar, kısa ve animasyon filmlerine destek sağlandığını, sinema salonlarına da destek verildiğini, yurt içi ve yurt dışında 127 kültürel etkinliğe destek sağlandığını söyledi.

Yunus Emre Enstitüsü'nün 68 ülkede 92 temsilcilikle faaliyet gösterdiğini, 'Tercihim Türkçe' projesi kapsamında 20 bin öğrencinin Türkçe öğrendiğini, 'Türkoloji Projesi' ile Türkolog yetiştirildiğini, Türkçe Yeterlik Sınavı'nın 52 ülkede uygulandığını aktardı.

TİKA'nın 5 kıtada 170'den fazla ülkede 32 bine yakın proje gerçekleştirdiğini, RTÜK'ün 2025 bütçesinin 1 milyar 919 milyon 952 bin lira olduğunu, Sayıştay raporlarındaki bulguların ağırlıklı olarak usule ilişkin hatalardan kaynaklandığını, bu hataların giderildiğini, Bakanlığın 2025 bütçesinin 53 milyar 202 milyon 392 bin lira olduğunu (37 milyar cari, 16 milyar yatırım) belirtti.

```
Benzer Videolar