Bakan Bayraktar: "Enerji sektöründe siber güvenliği, milli güvenliğimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, siber tehditlerin her an her yerden gelebileceğini vurgulayarak, enerji sektöründeki siber güvenliğin ulusal güvenlik için hayati önem taşıdığını belirtti. Bakan, bu konuda çok yönlü ve kesintisiz bir mücadele yürütüldüğünü ifade etti.
Bayraktar, "Enerji Sektöründe Siber Savunma Simülasyonu" programına katılım sağladı. EPDK ev sahipliğinde düzenlenen programda siber savunmanın finans, sağlık, savunma ve enerji gibi sektörlerdeki hayati önemi vurgulandı.
Bakan, dijitalleşmenin hızla ilerlediğini ve akıllı cihazların hayatımızın her alanına girdiğini belirterek, yapay zekanın beraberinde büyük veri akışını ve buna bağlı olarak devasa elektrik ihtiyacını getirdiğini söyledi. Bayraktar, siber güvenliğin büyük veri akışını ve hizmet sunan altyapıları korumada kilit rol oynadığını vurguladı.
Türkiye'nin ekonomik büyümesi ve teknoloji alanındaki ilerlemeleri göz önüne alındığında, hızla büyüyen yapay zeka ve büyük veri kaynaklı elektrik talebinin artması bekleniyor. Bayraktar, enerjide arz güvenliğinin ulusal bir öncelik olduğunu belirterek, jeopolitik gelişmelerin ve küresel piyasa koşullarının enerji sektörünü risk altına attığını ifade etti.
Bakan, elektrik, doğal gaz ve petrol iletim şebekelerine yönelik fiziksel saldırı tehlikesine dikkat çekerek, Türkiye'nin bu risklere karşı önlemler aldığını ve tesis güvenlik standartları, kameralı dijital sistemler ve kontrollerle fiziksel güvenliği sağladığını belirtti.
Bayraktar, gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği siber saldırı risklerine karşı tüm ülkelerin, şirketlerin ve bireylerin önlemler aldığını ve bu alana büyük yatırımlar yapıldığını ifade etti. Siber suçların küresel maliyetinin 2024 yılında 10 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'nin, yerli ve milli çözümlerle kritik altyapıları siber risklerden korumak için etkin adımlar attığını belirten Bayraktar, enerji sektöründe siber güvenliği ulusal güvenliğin ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini vurguladı.
Bakan, enerji sektörünün dijitalleşme ve otomasyonun hızla ilerlediği bir alan olduğunu ve elektrik, petrol ve doğal gaz kaynaklarının üretim, dağıtım ve yönetiminin giderek daha fazla dijital sistemler üzerinden gerçekleştiğini söyledi. Bu durum enerji üretim tesisleri, elektrik şebekeleri ve petrol hatlarına yönelik saldırı risklerini artırıyor. Bayraktar, dijitalleşmenin tüketici tarafında da yeni siber riskler yarattığını belirtti.
Enerji sektöründe siber saldırıları önlemek için çeşitli siber güvenlik uygulamaları geliştirildiğini ifade eden Bayraktar, özelleşmiş SCADA sistemlerinin önemini vurguladı. BOTAŞ ve Aselsan ortaklığında geliştirilen SCADA sisteminin Batman Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı'nda kullanılmaya başladığını ve tüm doğal gaz altyapısına entegre edilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Bayraktar, TEİAŞ'ın siber saldırılara karşı güvenlik için güçlü bir altyapıya sahip olduğunu ve düzenli sızma testleriyle güvenliğin ön planda tutulduğunu söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda bulunan Siber Güvenlik Operasyon Merkezi'nin tüm siber güvenlik şebekelerini 7-24 izleyerek olası tehditlere karşı önlem aldığını belirtti.
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, siber güvenlikte kamu ve özel sektör işbirliğinin önemini vurgulayarak yerli çözümlere öncelik verilmesi çağrısında bulundu. Yılmaz, daha güvenli yazılım teknolojileri geliştirmek için üniversiteler ve genç beyinlerden faydalanılması gerektiğini söyledi.
Programa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve sektör temsilcileri katıldı.