Aziz Konstantin ve Helana Manastırı’nda yürütülen kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan Bizans dönemine ait “in-situ zemin mozaiği”, bu tarihi mekanı yerli ve yabancı turistlerin yeni gezi alanı haline getirecek, diye açıkladı İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak.
Toparlak, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ile birlikte, Ordu Müzesi Müdürlüğü’nün başkanlığında, Kurtuluş Mahallesi’ndeki manastırda yapılan kazı çalışmalarını yerinde inceledi.
Doç. Dr. Seçkin Evcim’in bilimsel sorumluluğunda yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor, dedi Toparlak gazetecilere. Kazıların son aşamasında, 5. ve 6. yüzyıllara ait “in-situ zemin mozaiği” ortaya çıkarıldı. Toparlak, bu eserin gün yüzüne çıkarılmasının manastırın tarihini ve mimarisini anlamak için çok önemli olduğunu vurguladı.
Toparlak, mozaiğin manastırın içinde bulunmasının tüm ekibi heyecanlandırdığını söyledi. “Kazı çalışmaları yıl sonuna kadar devam edecek. Bu süreçte daha önemli eserleri ortaya çıkaracağımızı umuyorum,” dedi. Kazı alanının Karadeniz Sahil Yolu’na yaklaşık 150-200 metre mesafede olduğunu belirten Toparlak, şöyle devam etti: “Bu kültür varlığının ortaya çıkarılmasıyla bölgeye yeni bir turizm destinasyonu kazandıracağız. Burası yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olacak. Burayı kısa sürede Ordu turizmine kazandırmak hedefimiz. Eserler özellikle yabancı turistlerin dikkatini çekiyor, dolayısıyla buranın tur firmalarının programlarına dahil edilmesini bekliyoruz.”
2021 yılında yol genişletme çalışmaları sırasında ortaya çıkan bir mezarda bulunan tarihi eserler Altınordu ilçesindeki müzede korunuyor. Toparlak, kazıların 15 kişilik bir ekiple devam ettiğini ve kazı alanında kısa sürede sondaj çalışması yapılacağını belirtti.
Toparlak, kazı alanının koruma altına alındığını da vurgulayarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, Fatsa Belediyesine ve kazı çalışmalarına katılan ekibe teşekkür etti.
Fatsa Belediye Başkanı Kibar, 2021 yılında başlayan kazı çalışmaları sonrasında bölgede çok sayıda eserin ortaya çıkarıldığını belirtti. Kibar, kazının bölgenin tarihi zenginliğini gözler önüne serdiğini ve Bizans dönemine ait “in-situ zemin mozaiği”nin keşfinin bölgenin tarihi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Kibar, kışın da kazı çalışmalarının devam edebilmesi için gerekli izinleri almaya çalıştıklarını ifade ederek, bölgenin ilçe turizmine katkı vereceğine inandığını dile getirdi.
GENEL
5 saat önceGENEL
5 saat önceGENEL
5 saat önceGENEL
5 saat önceGENEL
5 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.