Avustralya ilk ülke oldu! 16 yaşından küçüklere sosyal medya yasaklandı: Dünyada uygulamalar nasıl? | Dış Haberler
Avustralya'da 16 yaşından küçüklere sosyal medya yasağı öngören yasa Temsilciler Meclisi'nin ardından Senato'da da onaylandı. Avustralya, çocuklar için sosyal medyayı yasaklayan ilk ülke oldu. Peki dünyada çocuklara yönelik sosyal medya kısıtlamaları nasıl?
Avustralya, 16 yaş altındaki çocukların sosyal medyayı kullanmasını yasaklayan bir yasa tasarısını kabul eden ilk ülke oldu. Tasarı, hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'nden geçti.
Senato, 34'e karşı 19 oyla yasa tasarısını onayladı. Tasarı, küçük değişiklikler nedeniyle Temsilciler Meclisi'nde yeniden görüşülecek ve daha sonra Genel Vali tarafından onaylanacak.
Temsilciler Meclisi, yasa tasarısını 102'ye karşı 13 oyla kabul etmişti. Yasa, sosyal medya şirketlerine uyum için 12 aylık bir süre tanıyor.
Bu bir yıllık süre zarfında, Facebook, TikTok, Instagram, X (eski adıyla Twitter), Snapchat ve Reddit gibi platformlar, 16 yaş altı kullanıcıların erişimini engellemek için gerekli düzenlemeleri yapmak zorunda kalacaklar. Uymayan şirketler yaklaşık 33 milyon dolar ceza ile karşı karşıya kalacak.
WhatsApp, YouTube ve çevrimiçi oyun platformları gibi bazı servisler ise bu yasadan muaf tutulabilir. Çocukların veya ebeveynlerin yasayı ihlal etmeleri durumunda ise herhangi bir yaptırım öngörülmemiştir.
DÜNYADA NE TÜR KISITLAMALAR VAR?
Türkiye'de çocukların sosyal medya kullanımıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, 13 yaş altına sosyal medya yasağı konusunda henüz bir karar alınmadığını, ancak kişisel olarak 16 yaş sınırını uygun bulduğunu belirtti.
Fransa, Haziran 2023'te sosyal medya platformlarının kullanıcı yaşlarını doğrulamasını ve 15 yaş altı çocuklar için ebeveyn izni şartı getiren bir yasa kabul etti.
Norveç, sosyal medya için minimum 13 yaş sınırlamasına sahip olsa da, bir araştırma 9 ve 12 yaşlarındaki çocukların büyük bir kısmının sosyal medyayı kullandığını gösteriyor.
İspanya'da hükümet 16 yaş altı sosyal medya yasağı öngören bir tasarı üzerinde çalışıyor, ancak yaş doğrulama yöntemi ve oylama tarihi henüz belirsiz.
Güney Kore, 2011'de 15 yaş altı çocukların gece oyun oynamasını yasaklamıştı, ancak 10 yıl sonra bu yasağı kaldırarak ebeveynlerin oyun sürelerini belirleyebileceği bir sisteme geçti. Bu sistemin yaygın olarak kullanılmadığı belirtiliyor.
Çin'de ise 14 yaş altındaki kullanıcılar, Douyin (TikTok'un Çin versiyonu) üzerinde günde en fazla 40 dakika kalabiliyor ve internet oyunları da kısıtlanıyor.
*Haberin görseli ShutterStock tarafından servis edilmiştir. Temsilidir.