Avukat Orhan Kaftanoğlu’na Dolandırıcılık ve Sahtecilikten 15 Yıl Hapis

Kayseri'de iş insanı kardeşler Mustafa U. (53) ve İbrahim U. (54) ile ilgili zaman aşımından düşen bir davanın üzerinden 41 milyon TL dolandırdığı iddiasıyla yargılanıp 15 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan avukat Orhan Kaftanoğlu (79), Ankara'da yakalandı ve ifadesi alındı. Kaftanoğlu, uzun yıllar avukatlık yaptığını belirterek, yaşının ilerlemesi ve sağlık sorunlarından dolayı mağdur olduğunu iddia etti. Dosyanın Yargıtay tarafından bozulacağına inandığını ve yurt dışında değil, Ankara'da olduğunu dile getirdi. Kaftanoğlu, kardeşler ile arasında alacak verecek meselesi olduğunu ve onların ödememek için kendisini şikayet ettiğini öne sürdü. Tüm işlemlerini makbuzla gerçekleştirdiğini ve dolandırıcılık yapmadığını savundu. Kaçak yaşamanın zor olduğunu ve tutuklamanın son çare olduğunu belirtti.

Mahmut U. ve İbrahim U. hakkında 2003 yılında başlayan ve zaman aşımından düşen 'Teşekkül halinde ihracat kaçakçılığı' suçlamasıyla ilgili davanın avukatı Orhan Kaftanoğlu, kardeşlere, adli para cezalarının infaz edileceği, 10 katı tutarında beyanname düzenlendiği ve ödeme yapılmaması durumunda hapis cezası ile karşı karşıya kalacakları yönünde korku saldı. Gaziantep Mahkemeler Veznesi tarafından düzenlenmiş gibi gösterilen 99 adet sahte sayman mutemedi alındı belgesi düzenleyerek 2013-2020 yılları arasında toplam 41 milyon 840 bin 98 TL haksız kazanç elde ettiği iddia ediliyor.

**İki ayrı suçtan dava açıldı**

İbrahim U. ve Mustafa U.'nun şikayeti üzerine avukat Kaftanoğlu hakkında 'Dolandırıcılık' ve 'Resmi belgede sahtecilik' suçlarından dava açıldı. Kayseri 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanık Kaftanoğlu 'Dolandırıcılık'tan 10 yıl, 'Resmi belgede sahtecilik' suçundan ise 5 yıl 2 ay 15 gün olmak üzere toplam 15 yıl 2 ay 15 gün hapis cezası ve 330 bin TL para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.

**Yargıtay kararını bozdu**

Taraf avukatlarının yerel mahkeme ve Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi kararlarına itiraz etmesi üzerine dosya Yargıtay'a gitti. 11'inci Ceza Dairesi, sanık hakkında aynı mahkemede başka bir dava dosyası bulunduğu ve bu dosyaların hukuki bağlantı taşıyabileceği gerekçesiyle verilen kararı bozdu ve birleşen dosyaların yeniden yerel mahkemeye gönderilmesini istedi.

**Yeniden yargılama**

Yerel mahkeme, önceki kararında değişiklik yapmadı ancak sanığı 7 yıl 7 ay boyunca meslekten men etti ve hakkında yakalama kararının devamına hükmetti.

**Yakalandı**

Kayseri 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında yakalama kararı bulunan avukat Orhan Kaftanoğlu, 22 Ekim'de Ankara'da yakalandı. Kaftanoğlu'nun ifadesi alındı. Geçen yıl şubat ayından beri aranan Kaftanoğlu, 50 yıllık avukat olduğunu, yaşlı ve hasta olduğunu, dosyanın Yargıtay tarafından bozulacağına inandığını, yurt dışında değil Ankara'da olduğunu ve kardeşlerden alacağı olduğunu, bunun ödenmemesi için kendisini şikayet ettiklerini iddia etti. Tüm işlemlerini makbuzla yaptığını ve dolandırıcılık yapmadığını savundu. Kaçak yaşamanın zor olduğunu ve tutuklamanın son çare olduğunu söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dolandırıcılık Yargıtay Mahkeme Kayseri Ankara

"
Benzer Videolar