Avrupa’da ‘Ukrayna’ ihtilafı büyüyor: Almanya Başbakanı toplantıyı erken terk etti
ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona ermesi için Avrupa ve Ukrayna'yı devre dışı bırakarak Rus lider Putin'le görüşmesinin ardından Avrupalı liderlerin güvenlik kaygıları artıyor. Geçtiğimiz hafta düzenlenen ve soru işaretlerini daha da artıran Münih Güvenlik Konferansı'ndan sonra Paris'te acil zirvede buluşan liderler, Ukrayna'ya asker gönderme konusunda ihtilaf yaşadı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa'nın Ukrayna'ya asker göndermesinin 'son derece uygunsuz' olduğunu söyleyerek toplantıyı erken terk etti.
Paris'teki Avrupa zirvesinin ardından Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Ukrayna savaşıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Zirve, Münih Güvenlik Konferansı'ndaki gerilimlerin ardından Avrupa'nın ortak bir tutum belirlemesi amacıyla düzenlenmişti.
Münih'teki görüş ayrılıkları, Paris'te de devam etti. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili Avrupa'nın yaklaşımı konusunda farklı görüşler öne çıktı. ABD'nin Avrupa'ya yönelik tehdit algısı da bu tartışmalara damga vurdu. Haberi Görüntüle
Scholz, zirveden ayrıldıktan sonra Ukrayna'ya savaş sonrası barış gücü gönderilmesi önerisine karşı çıktığını belirtti. Bu fikrin, bir barış planı üzerinde anlaşmaya varılmadan önce tartışılmasının uygunsuz olduğunu vurguladı.
Şansölye Scholz, “Barış planı görüşmelerini olumlu karşılıyoruz, ancak Ukrayna'nın sunulanları kabul etmek zorunda olduğu anlamına gelmiyor,” dedi.
Scholz, Donald Trump'ın Putin ile doğrudan görüşme girişimlerinin yarattığı karmaşanın ortasında, Avrupa'nın ortak bir yanıt arayışında olduğu bir dönemde Paris toplantısından ayrılan ilk lider oldu.
Ukrayna'ya Asker Gönderme Tartışmaları
Polonya Başbakanı Donald Tusk, ülkesinin lojistik destek sağlayabileceğini belirtse de, Polonya askerlerinin Ukrayna'ya gönderilmesini reddetti.
Ukrayna'ya asker gönderme fikrini ilk gündeme getiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu öneriyi desteklerken, Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer da ülkesinin asker göndermeye hazır olduğunu ifade etti.
Şubat 2022'de başlayan savaşın sona erdirilmesi için Suudi Arabistan'da ABD ve Rusya arasında müzakereler devam ediyor. Ukrayna ise bu görüşmelerin dışında tutuluyor.