ATO Başkanı Baran: "Ankara’nın Fransa ile ticaretini artırmak istiyoruz"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, "Pandemi öncesinde ticaret hacmimiz için 20 milyar dolar hedefi koymuştuk. Bu hedefe ulaştığımızı görüyoruz.

```html

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı. 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini gerçekleştirdiklerini, ancak bu rakamın iki ülkenin potansiyelini tam olarak yansıtmadığını, özellikle Ankara-Fransa ticaretinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Görüşmeye, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay ile yönetim kurulu üyeleri de katıldı. Toplantıda, Türkiye ve Fransa arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı.

Baran, Büyükelçi Dumont'a Ankara ekonomisinin dinamik yapısını detaylı olarak anlattı. 13 organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren 15 binden fazla firmanın iç ve dış pazarlara üretim yaptığını, savunma, havacılık, medikal, yenilenebilir enerji ve inşaat makineleri gibi sektörlerde uluslararası rekabet gücüne sahip olduklarını belirtti. Başkentte bulunan 21 üniversite, 13 teknokent, 152 Ar-Ge merkezi ve 36 tasarım merkezinin de Ankara'nın teknoloji üretiminde ve gelişiminde öncü rol oynadığını gösterdiğini ifade etti. Teknokentlerdeki 1600'ü aşkın iş yerinde yaklaşık 16 bin kişinin çalıştığına dikkat çekti.

Ankara'nın GSYİH'sının yaklaşık %70'inin hizmet sektöründen geldiğini, sağlık ve turizm sektörlerinin de gelişmekte olduğunu aktaran Baran, Türkiye-Fransa dış ticaret hacminin 2024 sonu itibarıyla 22,5 milyar dolara ulaştığını, Fransa'nın Türkiye'nin hem ithalatında hem de ihracatında altıncı sırada yer aldığını söyledi.

Baran, Fransa'da faaliyet gösteren yaklaşık 1700 Türk şirketinin ve Türkiye'de yatırım yapan Fransız şirketlerinin sayısının artırılması gerektiğini, iki ülke arasında yatırım, ticaret ve turizm ilişkilerinin geliştirilmesi için daha fazla iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Schengen vizesi uygulamalarının iş insanlarını zor durumda bıraktığını belirten Baran, AB üyeliği sürecinde Fransa'nın desteğini talep etti ve Yeşil Mutabakat sürecinin ertelenmesi gerektiğini savundu.

Büyükelçi Dumont, göreve başlarken Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarma sözü verdiğini hatırlattı. Ticaretin dengeli bir şekilde gelişmesinden memnuniyet duyduklarını, hacmi artırmak için daha detaylı çalışmalar yapmayı istediklerini belirtti.

Yeşil Mutabakat Anlaşması'na dikkat çeken Büyükelçi Dumont, geleceğin sanayisi için yatırım iş birliklerini geliştirmeye yönelik çalışmalarda bulunduklarını ifade etti. Fransa'nın, AB ile Türkiye'nin yakınlaşmasını desteklediğini ve Türkiye'nin AB değerler birliğine dahil olmasının önemini vurguladı.

```
Benzer Videolar