DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2236507-0.45326%
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:18

İKİNDİYE KALAN SÜRE

ASO’dan Türkiye’nin Girişimcilik Potansiyeli raporu
5 okunma

ASO’dan Türkiye’nin Girişimcilik Potansiyeli raporu

ABONE OL
Eylül 29, 2024 09:56
ASO’dan Türkiye’nin Girişimcilik Potansiyeli raporu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Sanayi Odası (ASO), girişimcilik ekosisteminin Türkiye’nin kalkınma hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynadığını vurgulayan bir çalışma raporu yayınladı. ASO Başkanı Seyit Ardıç, raporun Ankara’nın rekabet gücünü artırmak için stratejik adımlar atılmasını sağlayacağını belirtti.

ASO’nun hazırladığı “Girişimcilik Ekosisteminde Yatırım ve Fonlama Dinamikleri: Ankara’nın Yükselen Girişimcilik Potansiyeli ve Uluslararası Karşılaştırmalar” adlı rapor, Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini derinlemesine inceleyerek, Güney Kore, Macaristan, Polonya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerle karşılaştırmalar sunuyor.

Raporda, 2020-2023 yılları arasındaki girişim sermayesi yatırımları detaylı bir şekilde analiz edilerek, biyoteknoloji, yapay zeka ve sağlık teknolojileri gibi sektörlerdeki yatırım trendleri ele alınıyor. Ankara’nın güçlü akademik altyapısı, teknoloji geliştirme bölgeleri ve Ar-Ge merkezlerinin girişimcilik ekosistemine sağladığı katkılar da raporda vurgulanıyor.

Ankara’nın girişimcilik ekosistemindeki stratejik rolü

Raporda, Ankara’nın 153 Ar-Ge merkezi, 37 Tasarım Merkezi ve 13 Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile girişimcilik ekosistemindeki stratejik rolüne dikkat çekiliyor. Yüksek teknoloji ihracatıyla diğer şehirlerden ayrışan Ankara’nın, yüksek katma değerli üretim ve girişimcilik destekleyen bir ekosisteme sahip olduğu vurgulanıyor. ASO’nun “Ankara’nın Dış Ticaret Analizi ve Teknolojik Boyut (2018-2023) Raporu”, Ankara’nın bu üstünlüğünü kanıtlıyor. Rapora göre, Ankara’nın ihracatının yüzde 13’ü yüksek teknoloji ürünlerinden oluşurken, bu oran Türkiye genelinde yüzde 3,8, İstanbul’da ise yüzde 5.

ASO’nun raporuna göre, Ankara’da son üç yılda 10 faal teknoparkta toplam 1391 firma kuruldu. Başkentteki start-up sayısı da son 10 yılda yıllık ortalama yüzde 8 büyüyerek 1663’e ulaştı. Türkiye’deki start-up’ların yüzde 17’si Ankara’da bulunuyor. 2040 yılına kadar Ankara’da 4 bin yeni start-up kurulması ve 1,3 milyar dolar yatırım çekmesi bekleniyor. Ankara Sanayi Odası, ASO Teknopark, Model Fabrika, Mesleki Test ve Sertifikalandırma Merkezi gibi iştirakleriyle girişimlerin rekabet gücünü artırıyor. ASO’nun ortak olduğu GarajX Teknoloji Geliştirme Merkezi ise yeni girişimcilerin fikirlerini ticarileştirmeleri için gerekli ortamı sağlayacak. GarajX’in yıl sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor.

Yapay zeka, elektronik, savunma ve enerji sektörleri

Ankara’daki start-up’lar, özellikle sağlık teknolojileri, oyun, enerji, elektronik, yapay zeka ve savunma alanlarında yoğunlaşıyor. Biyoteknoloji, siber güvenlik ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda da faaliyetler hızla artıyor. 2023 yılında Ankara’da yapay zeka, elektronik, savunma ve enerji sektörleri ön plana çıkıyor. Savunma sanayisinin merkezi konumunda olan Ankara’da girişimcilerin bu alana yoğunlaştığı da dikkat çekiyor.

Ankara’nın girişimcilik potansiyelini harekete geçirmek

Raporda, Sermaye Piyasası Kurulu’nun Girişim Sermayesi istatistiklerine göre girişim sermayesi yatırım fonlarının net varlık değerinin 126 milyar lira olduğu ve Ankara’daki yeni girişimci ve start-up’ların bu varlıklardan aldığı payın düşük kaldığı belirtiliyor. Bilim ve teknolojiye dayalı yapısıyla küresel rekabet edebilecek bir girişimcilik merkezi potansiyeli olan Ankara’da yatırımcıların ilgisini çekecek bir ekosistem oluşturmanın önemi vurgulanıyor.

Ankara’nın girişimcilik potansiyelini tam anlamıyla hayata geçirmek için start-up’ların ihtiyaç duyduğu sermaye, mentörlük ve ağlara erişim imkanlarının artırılması gerektiği belirtiliyor. Raporda, Ankara’daki girişimcilik faaliyetlerinin küresel düzeyde desteklenmesi hedefi doğrultusunda politika önerileri de yer alıyor.

“ASO’nun raporu stratejik adımlar atılmasına katkı sunacak”

ASO Başkanı Seyit Ardıç, girişimciliğin sadece yeni iş alanları oluşturmakla kalmayıp, inovasyonun önünü açarak ülkenin küresel rekabet gücünü pekiştirdiğini belirtti. Ardıç, ASO’nun hazırladığı raporun, Ankara’nın sahip olduğu yüksek girişimcilik potansiyelini harekete geçirmesine ve uluslararası rekabet gücünü artıracak stratejik adımların atılmasına katkı sunacağını söyledi. ASO’nun girişimcilik ekosisteminin gelişmesine yönelik çalışmalar yaptığına da dikkat çeken Ardıç, “Kuruluş çalışmalarına başladığımız ASO Ankara Teknoloji Üssü, start-up’ların sanayi işletmeleriyle daha yakın ilişki içinde olacağı bir ekosistem oluşturacak. Piyasa odaklı, ihracat potansiyeli yüksek girişimlere yer verilecek. Ankara Teknoloji Üssü, sanayi ile teknoloji tabanlı girişimciliği bir araya getirecek” dedi.

Ardıç, start-up ve teknoloji tabanlı girişimcilerin gelişebilmesi için imalat sanayi ve ticaret sektörleriyle etkileşimlerinin artırılması gerektiğini vurgularken, yenilikçiliğin finansman, organizasyon ve insan sermayesiyle birlikte düşünülmesi gerektiğini belirtti. Ancak, teknoloji tabanlı yenilik ve dönüşüm için reel sektörde mental dönüşümün de şart olduğunu ve kamu politikalarının da etkin ve etkili bir şekilde formüle edilmesi gerektiğini dile getirdi. – ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Teknoloji Ekonomi ankara

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.