ASKİ, Dijital Dönüşüm Projesi ile Su Yönetimini Modernize Ediyor

```html

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, Amerikan Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA) ile ortaklaşa Mayıs 2024'te "ASKİ'nin Dijital Dönüşümü" projesini hayata geçirdi. Projenin ilk adımı olarak, "ASKİ İçme Suyu Şebekesi Dijitalleştirilmesi Fizibilite Çalışması Teknoloji Çözüm Çalıştayı" düzenlendi.

ASKİ, USTDA iş birliğiyle, 30 yıllık mevcut bilişim altyapısını modernize etmeyi hedefleyen kapsamlı bir dijital dönüşüm sürecinin başlangıcını yaptı. Bu proje, İzleme, Kontrol ve Veri Toplama (SCADA) sisteminin, bilgi işlem veri güvenliğinin, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS), abone veri tabanının ve içme suyu şebekesinin yenilenmesini ve dijitalleşmesini kapsıyor.

"ASKİ İçme Suyu Şebekesi Dijitalleştirilmesi Fizibilite Çalışması Teknoloji Çözüm Çalıştayı"nda, ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Nobel System Başkanı Michael Samuel ve KvM Mühendislik Genel Müdürü Metin Mısırdalı ise, küresel dijital dönüşüm uygulamaları ve ASKİ için önerilen teknik çözümler hakkında sunumlar sundular.

Sürdürülebilir hizmet kalitesi, dijital dönüşümün temelini oluşturuyor.

Çalıştayda konuşan ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, dijitalleşmenin verimliliği ve iş yükünü azaltarak hizmet kalitesini artırdığını, özellikle artan müşteri beklentilerini karşılamak için gerekli olduğunu vurguladı. Ankara'da 7/24 hizmet verdiklerini belirten Ercan, sürdürülebilir hizmet kalitesi için dijital dönüşümün elzem olduğunu, bakım-onarım ve arıza durumlarında bile yüksek müşteri beklentilerini karşılamanın dijitalleşme ile mümkün olacağını ifade etti.

Ercan, artan enerji ve malzeme maliyetleri ile şehrin büyüyen nüfusunun getirdiği yatırım ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, operasyonel maliyetlerin optimize edilmesi gerektiğini ve suyun kaynak, arıtma ve dağıtım süreçlerinin dijital yöntemlerle verimli ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti. Ankara'nın büyüklüğüne dikkat çekerek, birçok şehrin aksine ASKİ'nin geniş bir alana 24 saat su sağladığını vurguladı.

Ankara'da 1425 mahalleye sürekli su temini sağladıklarını belirten Ercan, bu ölçekte bir metropole hizmet verirken dijital dönüşümün önemini dile getirdi. Günlük 1,5 milyon metreküp suyun temin, arıtma ve atık su yönetiminin dijitalleşmenin sağladığı verimlilik sayesinde daha etkin bir şekilde gerçekleştirileceğini açıkladı. Uzun vadeli bir yatırım olan Dijital Dönüşüm Projesinin, operasyonel maliyetlerde %30'lara varan bir tasarruf sağlayacağını ve bu tasarrufun, halihazırda %50'lere yaklaşan operasyonel giderler bütçesinde büyük bir fark yaratacağını sözlerine ekledi.

Çalıştayda sunulan teknik çözüm önerileri arasında; kapsamlı Coğrafi Bilgi Sistemleri ve CBS tabanlı varlık yönetim sistemi geliştirme, DMA bazlı içme suyu dağıtım sistemi kurulumu, hidrolik modelleme, SCADA sisteminin yenilenmesi, CBS ile Abone Bilgi Yönetim Sistemi ve SCADA Sisteminin entegrasyonu ve Dijital İkiz Sistemleri kurulumu gibi maddeler yer aldı.

Şebekedeki su kayıplarının önlenmesi, dijital dönüşüm projesinin önemli hedeflerinden biridir.

Bu proje ile ASKİ'nin 30 yılı aşkın eski bilişim altyapısı modernize edilecek, abone veri tabanı dijitalleştirilecek ve Başkent'teki içme suyu şebekesindeki su kayıpları azaltılacak. Yenilenen abone veri tabanı, yasa dışı su tüketiminin tespitini kolaylaştıracak ve daha etkin bir su ve atık su yönetimi sağlayacaktır. Pompa istasyonlarında yapılacak optimizasyonlarla da enerji tüketimi düşürülecektir.

Kaynak: ANKA / Güncel Ankara Su Ve Kanalizasyon İdaresi Yerel Haberler Teknoloji Ekonomi Şebeke Ankara Güncel Çevre Yaşam ```
Benzer Videolar