Artvin’in Şavşat ilçesinde yaşayan Mehmet Yılmaz, 44 yıldır düğünlerde, festivallerde ve şenliklerde akordiyon çalıp yöresel müzikleri seslendiriyor. “Akordiyoncu Mehmet” olarak bilinen Yılmaz, 19 yaşında kayınpederinin ısrarı üzerine aldığı akordiyonu o günden beri elinden düşürmüyor.
Yıllar boyunca Artvin ve diğer illerde düğünlerde, şenliklerde ve festivallerde aranan bir isim olan Yılmaz, akordiyon çalarken hem Türkçe hem de Gürcüce şarkılar ve türküler seslendiriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mahalli sanatçılar listesine giren Yılmaz, 2000’lerin başında yöredeki halkın talebi üzerine iki albüm çıkardı.
12 akordiyon sahibi Mehmet Yılmaz, AA muhabirine verdiği röportajda, müziğe lise yıllarında ilgi duymaya başladığını ve ilk olarak bağlama çaldığını söyledi. Şavşat ve çevre köylerinde akordiyonun çok popüler olduğunu belirten Yılmaz, maddi imkansızlıklar nedeniyle gençliğinde akordiyon alamadığını anlattı.
18 yaşında evlenen Yılmaz, bir yıl sonra kayınpederinin kendisine akordiyon hediye ettiğini dile getirerek, “Kayınpederim bana akordiyonu hediye etti. Kendisi de tulum çalıyordu. Bir koyun satıp üzerine para ekleyerek ilk akordiyonumu aldı. O günden beri 44 yıldır bu mesleği yapıyorum. Düğünlerde, derneklerde, festivallerde, pikniklerde, her türlü ortamda sanatçı olarak davet edildik. Orada çaldık, söyledik.” dedi.
Yılmaz, yaklaşık yarım asra yaklaşan müzik kariyeri boyunca “Artvin Yayla Esintileri” ve “Artvin Geceleri” adlı iki albüm çıkardığını belirtti. “İki boğamı satarak albümlerin masraflarını karşıladım. Albümlerde tamamen kendim çaldım, kendim söyledim. İstanbul’da Artvinli sanatçı Bayar Şahin’in stüdyosunda albümleri kaydettik. Yaklaşık 4-5 bin adet sattık. İkinci albümümü de aynı şekilde yaptım. Gürcü müziklerinde söz yazarlığı da yaptım.” şeklinde konuştu.
“Akordiyoncu Mehmet” olarak bilindiğini belirten Yılmaz, “Mehmet Yılmaz dediğin zaman beni kimse tanımaz ama ‘Akordiyoncu Mehmet’ dediğinde beni tanımayan olmaz. Bununla gurur duyuyorum, bu mesleği severek yapıyorum. Tüm gençlere de öneriyorum. Akordiyon başlı başına bir orkestra. Akordiyoncu Mehmet olarak sevildim ve sevdim. Kimseyi geri çevirmedim, kimseye yok demedim. Ekonomik olarak kimseyi yormadan, imkanlar dahilinde her yere gittim, geldim. En iyisini yaptığımı düşünüyorum.” diye ekledi.
“Bu işten kazandığım parayla çocuklarımın eğitimini tamamladım.”
Yılmaz, sağlığı el verdiği sürece müzik yapmaya devam edeceğini vurgulayarak, “6 çocuk babasıyım, her biri dört yıllık üniversite mezunu. Buradan kazandığım parayla çocuklarımın eğitimini tamamladım, ailemi geçindirdim. Kiminin parası, kiminin duası. Bana geçim kapısı oldu.” dedi.
Sadece Artvin’de değil, Türkiye’nin birçok farklı ilinde sahne aldığını belirten Yılmaz, “Neşeli ol ki genç kalasın. Müzik ruhun gıdasıdır.” sözleriyle röportajını tamamladı.
Mehmet Yılmaz’ı örnek alarak 20 yıldır akordiyon çalan Şavşatlı Mürsel Akdemir, bölgede akordiyonun özel bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, bu alanda kendini geliştirerek İstanbul’a gittiğini ve orada müzik hayatını sürdürdüğünü söyledi.
Kaynak: AA / Kültür Sanat
”
GENEL
8 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
2 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGÜNDEM
3 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.