DOLAR 34,1776 0.11%
EURO 38,2191 -0.12%
ALTIN 2.933,280,01
BITCOIN 22202142.72918%
İstanbul
25°

AÇIK

13:00

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Arkeologlar, Çin’de dünyanın en eski peynirini keşfetti
4 okunma

Arkeologlar, Çin’de dünyanın en eski peynirini keşfetti

ABONE OL
Eylül 26, 2024 10:47
Arkeologlar, Çin’de dünyanın en eski peynirini keşfetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Arkeologlar, Çin’de bir mumyaya ait mezar içerisinde dünyanın en eski peynir örneğini keşfetti. Uzmanlar, Bronz Çağı’nda yaşamış bir çiftçinin, bu peynir parçasını en sevdiği yiyecek olarak mezarına gömdüğünü düşünüyor. Yaklaşık 3.600 yaşında olduğu tahmin edilen peynir, önceki rekoru tam 400 yıl geride bıraktı.

DNA analizleri, peynirin inek ve keçi sütünden yapıldığını ortaya koydu. Bilim insanları, bu keşfin, günümüzde popüler bir probiyotik olan kefir’in ilk örneklerinden biri olabileceğine inanıyor.

Çin Bilimler Akademisi’nden Profesör Qiaomei Fu, “Bu keşif, atalarımızın beslenme alışkanlıkları ve kültürü hakkında daha derin bir anlayış kazanmamızı sağlayabilir,” dedi. Peynir örnekleri, Çin’in kuzeybatısında yer alan Tarım Havzası’nın çöl bölgesindeki mezarlarda bulundu.

Profesör Fu’nun araştırması, keşfedilen peynirin kefir adı verilen fermente bir süt ürünü olduğunu gösteriyor. Kefir, sağlığa faydalı bakteriler içerdiği için günümüzde yeniden popüler bir besin haline geldi. Antik peynirde bulunan bakterilerin, modern kefirdekilerle benzer olduğu, ancak muhtemelen sindirim sistemini daha fazla zorladığı tahmin ediliyor.

Bu çalışma, bir bakterinin 3.000 yıl içinde nasıl evrimleştiğini göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Profesör Fu, “Bu teknolojiyi kullanarak, daha önce bilinmeyen diğer eserleri de keşfetmeyi umuyoruz,” diye ekledi.

Dünya çapında tarih öncesi peynir izlerine rastlansa da, genellikle bunlar aletler veya çömlekler üzerindeki kimyasal kalıntılardır. İnsanların peynir yapımına 7.000 yıldan daha uzun süredir başladığı tahmin ediliyor.

Arkeologlar, Çin'de dünyanın en eski peynirini keşfetti

Arkeologlar, Çin'de dünyanın en eski peynirini keşfetti

Haberler.com / Abdullah Teymur – Dünya

Çin Halk Cumhuriyeti Arkeoloji Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.