Araklı’da Katı Atık Tesisi Sendromu: Mahalle Halkı Sesini Yükseltiyor

Trabzon'un Araklı ilçesindeki Taşönü Mahallesi sakinleri, katı atık tesisinden yayılan kötü koku nedeniyle mağdur olduklarını dile getirerek yetkililerden çözüm talep etti.

Trabzon, Rize ve çevre ilçelerden gelen çöplerin bertaraf edildiği, 243 bin metrekarelik alana kurulu katı atık tesisi, Taşönü Mahallesi sakinlerini rahatsız eden yoğun bir kokuya neden oluyor. Mahalleliler, tesis önünde bir araya gelerek "Dikkat bu çöp kalıcı etki bırakır", "Bu bir yatırım değil Araklı'nın yok oluş hikayesidir", "Tercihiniz insan hayatı yerine çöp olmuştur" yazılı pankartlar taşıdı.

'15 DAKİKA OLDU, KİMYAM DEĞİŞMEYE BAŞLADI'

Mahalleli adına açıklama yapan Araklı Belediye Başkanı Avni Coşkun Çebi, "Burada maskesiz durmak imkansız. Bu koku insanın kimyasını bozuyor. Kabul edilebilir bir durum değil. Yetkililerimizi, özellikle siyasi büyüklerimizi bu konuya daha fazla önem vermeye çağırıyorum. Bu sorun artık dayanılmaz hale geldi. İnsanların sağlığı tehlike altında. En kısa zamanda çözüm bulunmalı. 27 Kasım'da Katı Atık Birliği'nde bir toplantı var. Oradan müjdeli haberler bekliyoruz. Ben buraya geldiğimden beri 15 dakika geçti ve kimyam değişmeye başladı. Sinir sistemim bozulmaya başladı. 24 saat burada yaşayan insanların halini düşünemiyorum. Lütfen yetkililer gelsin ve 24 saat bu kokuyla yaşasın. 2 gün, 3 gün yaşasınlar. Kimyalarının nasıl değiştiğini görsünler. Böylece buradaki halkı daha iyi anlayabilirler ve daha hızlı çözüm üretebilirler. Bu sorun çok büyük ve bu bizim ilk protestomuz" dedi.

'BURASI YAPILIRKEN SÖYLENEN PROJE BU DEĞİLDİ'

Mahalle sakinlerinden Semra Özbek, "Penceremi açtığımda karşımda çöp tesisi görüyorum. Camlarımı açamıyorum. Çocuklarım burada yaşıyor. Gidecek hiçbir yerimiz yok. Bu çöp tesisini istemiyoruz. Yapılırken söylenen proje bu değildi. Ne sinekten ne böcekten duramıyoruz. Kapımızın önünde oturmak imkansız. Çocuklarımızı sivrisineklerden dolayı dışarı çıkaramıyoruz. Çözüm bulsunlar" dedi. Kamile Eroğlu ise "Kokudan midemiz bulanıyor. Durulmuyor, yazın pencerelerimizi açamıyoruz. Sinekten duramıyoruz. Fındık toplarken mide bulantısıyla eve geliyoruz. Bir an önce çözüm istiyoruz" dedi.

HABER-KAMERA: Selçuk BAŞAR-Nurullah CABRİ/ TRABZON,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Yerel Haberler Trabzon Güncel Araklı Sağlık Çevre Yaşam"
Benzer Videolar