Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2013 yılından bu yana 6 milyon 765 bin ihtiyari ve zorunlu arabuluculuk başvurusundan 4 milyon 226 bininin başarılı bir şekilde çözüme ulaştığını açıkladı.
Ankara Hakimevi’nde, Türk Dünyası Arabulucular Birliği tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Arabuluculuk Şurası’nda konuşan Bakan Tunç, Türk dünyasının adalet, eğitim, sağlık, kültür, ekonomi ve enerji gibi birçok alanda iş birliği içinde olduğunu belirtti.
Şurada alınacak kararların ve geliştirilecek stratejilerin, sadece üye ülkeler için değil, tüm dünyada ihtilafların çözümünde bir barış modeli teşkil edeceğini vurgulayan Bakan Tunç, Türk dünyasının uluslararası bir arabuluculuk merkezi olma hedefinin ortak bir vizyon olması gerektiğini, bunun da bölgesel ve küresel barışa hizmet edeceğini dile getirdi. Bu başarının, ülkelerin kültürel ve toplumsal başarı öyküsü olarak uluslararası alanda örnek teşkil edeceğini ekledi.
Alternatif çözüm yöntemlerinin, dostane bir yaklaşımla, maliyetleri düşürerek ve süreci hızlandırarak anlaşmazlıkların çözümünü sağladığını, böylece yargının yükünün azalmasına, adalete erişimin kolaylaşmasına ve toplumsal barışın güçlenmesine katkı sağladığını ifade etti.
Bakan Tunç, 1 Eylül 2023’ten bu yana 284 bin 974 kira uyuşmazlığından 116 bin 238’inin arabuluculukla çözümlenerek, 232 bin vatandaşın yargıya gitmeden sorunlarını çözdüğünü açıkladı.
Ayrıca, 15 bin 589 ortaklığın giderilmesi, 3 bin 595 kat mülkiyeti, 1797 komşuluk hukuku ve 139 tarımsal üretim sözleşmesi uyuşmazlığının arabuluculuk yoluyla çözüldüğünü bildirdi. Son olarak zorunlu arabuluculuk kapsamına alınan 403 bin 815 başvurudan 137 bin 356’sının anlaşmayla sonuçlandığını, yani 274 bin kişinin yargıya başvurmadan sorunlarını daha az maliyet ve daha kısa sürede çözdüğünü belirtti. 2013’ten beri toplam 6 milyon 765 bin başvuruda, başarı oranının yüzde 65 olduğunu, ihtiyari arabuluculukta bu oranın yüzde 90’ı aştığını, dava şartı arabuluculuğunda ise yüzde 40 civarında olduğunu ve bu oranı yükseltmek için çalışmaların sürdüğünü ekledi.
Bakan Tunç, arabuluculuğun amacının yargının iş yükünü azaltmak değil, ihtilafları daha hızlı, daha az maliyetli ve barışçıl bir şekilde çözmek olduğunu vurguladı.
Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, şuranın Türk dünyası arasındaki arabuluculuk ilişkilerini geliştirmeyi amaçladığını söyledi ve arabuluculuğun mahkemelerin yerini değil, alternatif bir çözüm yolu olduğunu belirtti. Hızlı, pratik, maliyet etkin ve sulhu sağlayan bir sistem olarak tanımladı. Arabuluculuğun yargı yükünü azaltmayı amaçlamadığını, ancak başarılı bir uygulama sonucu bu etkiyi yaratabileceğini ekledi.
Programa Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve eski TBMM Başkanı Bülent Arınç da katıldı.
Adalet Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Dünyası Arabulucular Birliği, TİKA, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türkiye Barolar Birliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının katkılarıyla düzenlenen 1. Uluslararası Arabuluculuk Şurası iki gün sürecek.
Şurada, Türk dünyasından çok sayıda akademisyen, hukukçu ve bilim insanı arabuluculuk alanındaki iş birliğini ele alacak. Şura programı, pazar günü Anıtkabir ziyareti ve Ankara turuyla sona erecek.
Kaynak: AA / İsa Toprak – Güncel Uluslararası İlişkiler Yılmaz Tunç Politika Ekonomi Güncel ankara Hukuk
GÜNDEM
10 dakika önceGÜNDEM
11 dakika önceGÜNDEM
11 dakika önceGÜNDEM
11 dakika önceGENEL
23 dakika önceGENEL
23 dakika önceGENEL
23 dakika önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.