Antalya’da Tahtakurusu Sorunu: Turistlerden Bulaş Kaynağı
Antalya'da Tahtakuruları Turistlerin Valizleriyle Geliyor
Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Antalya'da otellerde tahtakurusu sorunu baş gösterdi. Özellikle Avrupa'dan gelen turistlerin valizleriyle getirdikleri yumurtaların açılıp çoğalması, turizm tesislerini ve hatta hastaneleri bile etkiledi.
Antalya'nın 650 bin yatak kapasitesiyle her yıl milyonlarca turisti ağırladığını belirten yetkililer, son günlerde tahtakurusu şikayetlerinin arttığını ifade etti. Turistlerin valizleriyle getirdikleri yumurtaların otel odalarında, özellikle yatak başlıklarında, baza altlarında ve dolap içlerinde açılıp çoğaldığı tespit edildi. Otellerin birçoğunda yapılan ilaçlama, kısa süre sonra tekrarlanan şikayetlerle sonuçlanıyor. 5 yıldızlı oteller de dahil olmak üzere birçok tesiste geniş çaplı ilaçlama çalışmaları yürütülüyor.
'TAHTAKURUSUYLA MÜCADELE ZOR'
Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Çetin, Antalya'ya gelen turistlerin valizleriyle getirdiği tahtakurusu yumurtalarının birkaç gün içinde kan emici böcekler haline geldiğini belirtti. Son iki yıldır şikayetlerde belirgin bir artış olduğunu ifade eden Çetin, "Tahtakurusuyla mücadele ne yazık ki zor. Tek ilaçlamayla çözülebilecek bir sorun değil. İnsanların tedbirli davranması gerekiyor" dedi.
'TURİSTLERDEN BULAŞ SÖZ KONUSU'
Otellere girerken odanın dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Çetin, "Ekonomik koşullar nedeniyle insanlar daha uygun fiyatlı konaklama yerlerini tercih ediyor. Ancak bu durumda hijyen koşulları ve ilaçlama yetersiz olabiliyor. Otel ve pansiyonlarda şikayetler çok fazla. Dünyanın birçok ülkesinde tahtakurusu şikayetleri var. O ülkelerden gelen turistlerden bulaş söz konusu. Avrupa'dan gelen bir turist valizinin kenarında tahtakurusu yumurtaları getirebiliyor. Otelde odaya girince de yumurtalar açılabiliyor" şeklinde konuştu.
NAKLİYE FİRMALARI VE KARGOLAR DA BULAŞ KAYNAĞI
İnşaat şantiyeleri ve kütüphanelerde de benzer şikayetlerin geldiğini belirten Çetin, böceğin bir hastalık taşımadığını, geceleri insan vücudunu ısırıp kan emerek beslendiğini söyledi. Düzenli ilaçlama yaparak tahtakurularla mücadele edilebileceğini belirten Çetin, "Toplu taşıma araçlarında valizlerimizi diğer yolcuların valizleriyle aynı yere koyduğumuzda bulaş olabiliyor. Otel odasına girince valizi açtığımızda böcekler etrafa yayılıyor. Gece gelip kan emdikten sonra tekrar valizin iç kısımlarına yumurta bırakıyorlar. Fark etmeden bu valizle her yere yumurta taşıyoruz. Nakliye firmalarıyla taşınan eşyalar ve kargolar da bulaş kaynağıdır. 2-3 gün arayla 1 ay boyunca ilaçlamak gerekiyor" dedi.
OLİMPİYATLARDA GÜNDEM OLMUŞTU
Avrupa'da da son yıllarda tahtakurusu şikayetleri artıyor. Fransa başta olmak üzere birçok ülkede tahtakurusu istilasına karşı önlemler alınıyor. 2024 Paris Olimpiyatlarının yapıldığı Fransa'da, Paris metrosunda, yüksek hızlı trenlerde ve Paris Charles de Gaulle Havalimanı'nda tahtakuruları görüldü. Fransa Ulaştırma Bakanlığı, toplu taşıma işletmeleriyle bir araya gelerek çözüm arayışında. Fransa'daki böcek bilimcileri de tahtakurusu popülasyonundaki artışın, turistlerin fark etmeden valizleriyle tahtakurusu yumurtalarını Fransa'ya taşımasından kaynaklandığını belirtiyor.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel