Antalya’da 17 Ton Bozuk Tavuk ve Süresi Geçmiş Gıda Ürünleri Ele Geçirildi

Antalya'da yapılan gıda denetimlerinde, halk sağlığını tehdit eden çok sayıda ürün ele geçirildi.

Ele geçirilen ürünler arasında son tüketim tarihi geçmiş binlerce ithal çikolata, bisküvi ve meyve konservesi yer alıyordu.

Yetkililer, ürünlerin son tüketim tarihlerini silerek yeni tarih yazdıklarını ve yabancı dilde etiketler yapıştırarak ihraç etmeye hazır hale getirdiklerini tespit etti.

Aksu ilçesinde bulunan bir depoda yapılan denetimlerde, 65 bin 662 adet son tüketim tarihi geçmiş ürün ele geçirildi. Bu ürünler arasında çikolata, bisküvi, enerji içeceği, ananas konservesi ve zencefil turşusu bulunuyordu.

İncelemelerde, ürün ambalajlarındaki son tüketim tarihlerinin selülozik tiner ile silindiği ve inkjet kodlama makinasıyla değiştirildiği tespit edildi. Ayrıca, birçok ürünün son tüketim tarihinin 2023'ten 2025'e değiştirildiği görüldü.

Dilimli ananas konservesi ve zencefil turşusu gibi ürünlerin etiketleri üzerinde yapılan incelemede, alkolsüz içecek üretimi yapan bir firma tarafından üretildiği belirlendi. Ancak, söz konusu firmanın gıda güvenliği bilgi sisteminde fermente salamura ürün üretimi veya meyve sebze işleme faaliyeti için kaydı bulunmuyordu.

Denetim yapılan işletmede, son tüketim tarihi değiştirilen ürünlerin üzerine Rusça etiketler yapıştırıldığı da tespit edildi. Bu durum, ürünlerin ihraç edilmek üzere hazırlandığını düşündürdü. Ayrıca, birçok ürünün kemirgenler tarafından zarar gördüğü tespit edildi.

Ele geçirilen gıda maddeleri muhafaza altına alındı ve sorumlular hakkında kamu sağlığına dair suçlar kapsamında suç duyurusunda bulunuldu.

İşletme sahiplerine, hijyen esaslarına aykırı faaliyet gösterdikleri için toplam 58 bin 424 TL para cezası uygulandı.

Kepez ilçesinde bulunan bir işletmeye ait depoda yapılan denetimlerde ise, 17 ton son tüketim tarihi geçmiş, kokuşmuş ve bozulmuş tavuk, tavuk kıyması ve kemik parçaları ele geçirildi.

Bu işletmede, tavuk parçalama faaliyetinin bakanlıktan onay alınmadan yapıldığı tespit edildi. Ele geçirilen tüm ürünler imha edildi ve işletmeye idari yaptırımlar uygulandı.

Antalya'da 17 Ton Bozuk Tavuk ve Süresi Geçmiş Gıda Ürünleri Ele GeçirildiKaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Tarım ve Orman Bakanlığı 3-sayfa Antalya Sağlık Tarım Yerel Hukuk Suç

"
Benzer Videolar