Antalya Kültür Yolu Festivali başladı

## Antalya Kültür Yolu Festivali Başladı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında düzenlediği Antalya Kültür Yolu Festivali, 2-19 Kasım tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilecek. Festivalin açılışı, Bakan Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla Antalya Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen bir tanıtım toplantısıyla gerçekleşti.

Toplantıya, Bakan Ersoy'un eşi Pervin Ersoy, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi de katıldı. Bakan Ersoy, Antalya Kültür Yolu Festivali'nin ülkemizin kültür ve sanat alanındaki en büyük organizasyonlardan biri olduğunu vurguladı ve bu festivalin Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin en önemli rotalarından biri olduğunu belirtti.

Bakan Ersoy, dünyanın en önemli turizm başkentlerinden Antalya'ya farklı alanlarda katkı sağlamaya devam ettiklerini dile getirerek, "Antalya'nın kültürel mirasına sahip çıkarken tarihin en önemli çalışmalarını hayata geçirdik. Altyapı sorunlarını çözüme kavuştururken tarımı da ihmal etmedik. Sahillerimize değer katan çalışmalar yaptık ve turizmi 365 güne yayabilmek için olabildiğince çeşitlendirdik" dedi.

Bakan Ersoy, dünya turizm pastasından daha yüksek pay alabilmek için Antalya'nın sahip olduğu tüm güzellikleri, tarihini, değerlerini ve imkanlarını daha görünür kılmaları gerektiğini vurguladı. "Kültür ve Sanatla Bütünleşmiş Bir Turizm" anlayışıyla geliştirdikleri kültür politikalarının bir sonucu olarak ortaya çıkan Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin bugün dünyanın en büyük festivali haline geldiğini belirten Ersoy, 4 yıl önce tek bir şehirde başlayan festivalin bu yıl 7 bölgede, 16 şehirde devam ettiğini ve Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine kabul edildiğini söyledi. Ersoy, festivalin temel amacının ülkemizin kültür ve sanat alanındaki değerlerini uluslararası sanatçılarla buluşturarak ortaya çıkan zenginliği halkla buluşturma olduğunu ifade etti.

Bakan Ersoy, Türkiye'nin 7 bölgesinde ve birçok şehrin sokaklarında sanatın etkisinin hissedildiğini belirtti. Dünyanın en önemli sanatçıları düzenledikleri konserlerde şarkılarını seslendirirken halkın bu şarkılara eşlik ettiğini, çağdaş sanatın en seçkin örneklerinin festival kapsamında sergilendiğini ve geleneksel sanatların en müstesna örneklerinin usta isimlerin eserleriyle halkla buluştuğunu söyledi. Kültür Yolu Festivalleri'nin şehirlerin somut ve somut olmayan miraslarını herkesle buluşturmayı ve şehirleri marka şehirler haline getirmeyi hedefledikleri bir kültür ve turizm atılımı olduğunu belirtti.

Bakan Ersoy, bakanlık olarak kültürün ve sanatın her alanına yatırım yapmaya devam edeceklerini ve dünyanın en önemli sanatçılarını getireceklerini açıkladı. 2 Kasım'da başlayan ve 9 gün sürecek Antalya Kültür Yolu Festivali'nde konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygun etkinlikler olacağını duyuran Ersoy, "Şehrin çeşitli noktalarındaki etkinliklerde sanatçılarımız Antalyalılar ile yerli ve yabancı ziyaretçilerimizle buluşacak. Antalya'mızın ekonomik, tarihi, kültürel ve turistik değerlerini ve imkanlarını da bu vesileyle daha da görünür kılmayı hedefliyoruz. Düzenlenen etkinlikler ve tanıtımlarla Antalya'mızın tarihteki, ekonomimizdeki, turizmimizdeki, kültür ve sanat hayatımızdaki önemini de özellikle vurgulayacağız. 77 ayrı noktada toplam 285 etkinlik gerçekleştiriyoruz. Şehrin sahip olduğu kültür-sanat mekanlarının, müze ve ören yerlerinin büyük bir kısmı festivalimize ev sahipliği yapacak ve sanatseverlerimizi misafir edecek" dedi.

Bakan Ersoy, Konyaaltı Beach Park'a bir ana sahne kurulduğunu ve oluşturulan Çocuk Köyü'nde eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar hazırladıklarını belirtti. "Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları Çocuk Köyü'nde olacak. Halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya, popüler müzikten dünya ezgilerine ve tiyatroya kadar geniş bir yelpazede halkımızı farklı mekanlarda sahne performanslarıyla buluşturacağız" dedi.

Ersoy, Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi'nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performanslarının da festivalde olacağını söyledi. Şehrin çeşitli noktalarında dijital sanattan geleneksel sanatlara kadar ilgi çekecek ve zihinlere kazınacak çeşitli sergiler düzenleneceğini belirten Ersoy, "Sergilerin olduğu etkinlik mekanlarımız festival süresince her yaştan sanatseverin katılabileceği heykel, resim, ebru, moda, çini gibi farklı alanlarda sanat atölyelerine ve workshoplara da ev sahipliği yapacak" dedi.

Son 7 yılda 61 şehirde 358 ilçede toplam 895 bin izleyiciyle buluşan Gezen Sinema TIR'ının da Antalya'da olacağını açıklayan Ersoy, "Festival süresince şehrin farklı noktalarında kültürümüzü, şehrimizi daha yakından tanımaya imkan sağlayan gezilerimiz de olacak. Antalya, coğrafyası ve gelenekleri itibarıyla gastronomisi ve coğrafi işaretli ürünleriyle de öne çıkan bir şehrimiz. Antalya'da tam 13 noktayı Festival Lezzet Durağı olarak belirledik. Belli kriterlerle belirlediğimiz bu noktalarda asırlara dayanan, lezzetleri hikayesiyle, malzemesiyle ziyaretçilerimiz deneyimleme imkanına sahip olacaklar" dedi.

İnsanlık tarihinin en büyük saldırılarından birine maruz kalan Filistin'i de unutmadıklarını dile getiren Ersoy, "Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkati çeken Naci el Ali'nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen Hanzala karakterlerinden oluşan sergisi de Karatay Medresesi'nde görülebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kültür ve sanat hayatına her alanda katkı sağlamaya devam edeceğimizi belirterek, bu etkinliklere katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı
Benzer Videolar