Ankara’nın En Eski Tablosu ‘Ankara Manzarası’ Projeksiyonla Sergilendi
Ankara'nın en eski bilinen tablosu olan "Ankara Manzarası", Augustus Tapınağı'nın duvarına projeksiyonla yansıtıldı. Bu tablo, 18. yüzyılda, ismi bilinmeyen bir Hollandalı ressam tarafından yapılmış ve şu anda Hollanda'daki bir müzede sergileniyor.
Ankara Kültür Yolu Festivali'nde sergilenen "Ankara Manzarası", Türkiye ve Hollanda arasındaki dostluk anlaşmasının 100. yıl dönümünü kutlamak amacıyla Hollanda'dan getirildi. Bu tarihi tablo, festival etkinliği için Ankara'ya özel olarak getirildi.
Etkinliğe, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Hollanda Büyükelçisi Joep Wijnands ve diğer davetliler katıldı.
Etkinlikte konuşan Bakan Yardımcısı Çam, Ankara'nın Bizans, Roma ve Selçuklu dönemlerinde önemli bir ticaret merkezi olduğunu vurgulayarak, "Bu tablo, sadece bir kültürel etkinlik değil, aynı zamanda geçmişimizi, tarihimizi ve nesillerimizi tefekkür etme fırsatı sunuyor. İki dost ülkenin ticari geçmişinin sadece yüz yıllık bir cumhuriyet dönemiyle sınırlı olmadığını, çok daha derin kökleri olduğunu gösteriyor. Ankara, İpek Yolu'nun üzerinde bulunan, ticaretin merkezi olan bir şehir ve bu tablodaki manzara, geçmişin bugüne ve geleceğe nasıl aktığını gösteriyor" dedi.
Bakan Yardımcısı Çam, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün, 1.3 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip olan Türkiye'nin dış ticareti 350 milyar dolara yaklaşıyor. Turizm gelirlerimiz ise bu yıl 60 milyar dolara ulaşacak. Özellikle ekonomik, ticari ve kültürel zenginlikleri olan Hollanda Krallığı'yla, bu tip etkinliklerle sadece kültürel anlamda değil, rasyonel bir şekilde de iş birliğimizi geliştireceğiz."
'1970 YILINA KADAR TABLODAKİ ŞEHRİN HALEP OLDUĞU SANILIYORDU'
Hollanda Büyükelçisi Joep Wijnands, tablonun uzun süre Halep'i gösterdiği düşünülmüş olmasına rağmen, 1970 yılında Profesör Semavi Eyice'nin çalışmaları sayesinde tablonun Ankara'yı resmettiği anlaşılmış olduğunu belirtti. "Tablonun Ankara'yı gösterdiğinin açık kanıtlarından biri de resmin alt kısmında görünen, güzel, gümüş renkli tiftik tüyleriyle Ankara keçisi sürüsüdür. Tablonun alt kısmında ayrıca Ankara keçisi yetiştiriciliği ve tiftik endüstrisiyle uğraşan insanları gösteren bir sahne görüyoruz. İlginç bir şekilde, resmedilen insanların neredeyse yarısı kadın. Bu da kadınların şehrin ekonomik hayatında önemli bir rol oynadıklarını gösteriyor" diye konuştu.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat