Ankara’da Ücretsiz HPV Aşısı Uygulaması Başlatıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Gazi Üniversitesi Hastanesi ile ortaklaşa olarak sosyal destek alan ailelerin 9-30 yaş arası çocuklarına ücretsiz rahim ağzı kanseri aşısı (HPV aşısı) uygulamasına başladı.

Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın öncülüğünde başlatılan proje kapsamında, 9-30 yaş aralığındaki çocuklar için HPV aşısı programına başvurular 20 Mart - 20 Nisan tarihleri arasında kabul edildi.

Gazi Üniversitesi Hastanesi ile iş birliği içerisinde yürütülen programa 15 yaş altı 251, 15 yaş üzeri 1324 olmak üzere toplam 1575 kişi başvurdu.

Proje için 15 milyon 180 bin lira bütçe ayrıldı ve 5 bin doz HPV aşısı temin edildi. İlk dozlar Gazi Hastanesi'nde uygulanmaya başlandı ve projenin ilk etabında 2 bin kişinin aşılanması hedefleniyor.

Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, proje kapsamında 9-30 yaş arasındaki kız çocuklarına ve kadınlara rahim ağzı kanseri riskini azaltmaya yönelik üç doz HPV aşısı yapılacağını açıkladı. Ünsal, ilk dozun bugün, ikinci dozun 2 ay sonra ve üçüncü dozun 6 ay sonra uygulanacağını belirtti. Projenin yaklaşık 1 yıl sürmesi planlanıyor. 11 belediye ise proje için teknik destek talebinde bulundu.

Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Bostancı, bu önemli iş birliğinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaşmasını umduğunu belirtti.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, HPV aşısının özellikle 15 yaş altındaki bireylere uygulandığında yüzde 99,5 oranında koruma sağladığını vurguladı. Enfeksiyonun kadın ve erkeklerin yüzde 85'ini etkilediğini belirten Şenol, "Dileriz ki Türkiye'deki tüm kadınlar ve erkekler bu aşıya kavuşur. Bu enfeksiyonu önlemenin başka bir yolu yok." dedi.

Gazi Üniversitesi Hastanesi Yetişkin Aşı Merkezi'nde ilk doz HPV aşısını yaptıran vatandaşlar, projede emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Gazi Üniversitesi Yerel Yönetim ankara Eğitim Sağlık Güncel Aşı HPV

Benzer Videolar