Ankara’da Soykırıma İsyan Filistin’e Destek Yürüyüşü Düzenlenecek

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten beri Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek ve Gazzelilere destek olmak amacıyla 6 Ekim Pazar günü Ankara'da bir yürüyüş düzenlenecek.

Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP) tarafından organize edilen "Soykırıma İsyan Filistin'e Destek Yürüyüşü" saat 13.30'da Kurtuluş Metro istasyonundan başlayacak.

Yürüyüşe akademisyenler, gazeteciler, hukukçular, sağlık çalışanları, sanatçılar, engelliler, çocuklu ve bebekli anneler ile çeşitli meslek gruplarından insanlar katılacak. Anadolu Meydanı'nda sona erecek yürüyüşün ardından bir miting düzenlenecek ve birçok konuşmacı katılımcılara hitap edecek.

"Çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan bir soykırım yaşanıyor."

ANFİDAP üyesi İsmail Mansur Özdemir, yaptığı açıklamada Gazze'de insanlık tarihinin gördüğü en vahşi soykırımdan birine şahit olduklarını belirtti. Özdemir, Gazze'de savaş hukukunun çiğnendiğini vurgulayarak, "Bugün 41 bini aşkın insanın hayatına mal olan bu soykırımın çoğunluğunu çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor. Birleşmiş Milletler kaynakları ve Lahey Adalet Divanı, İsrail ve Amerika, İngiltere gibi destekçilerinin sistematik bir şekilde soykırım gerçekleştirdiğini ortaya koydu." dedi.

Özdemir, insanlığın yaşanan soykırım karşısında ayağa kalkmasına rağmen bunun engellenemediğini vurgulayarak, "Dünya bugün ikiye bölünmüş durumda. Vicdanın ve insanlığın karşısında siyonist cephe, bunun karşısında ise vicdanı, insanlığı, merhameti, ahlakı ve izzetin savunan dünya halkları var. Çok şükür milletimiz de bu büyük soykırıma karşı bir duruş sergiledi." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de her kesimden insanın yaşanan zulme karşı doğal bir şekilde organize olarak tavır geliştirdiğini belirten Özdemir, bu sürecin en önemli örneğinin de Ankara'daki sivil toplum kuruluşları olduğunu belirtti.

"ANFİDAP şu ana kadar 400'den fazla İsrail karşıtı eylem gerçekleştirdi."

Özdemir, ANFİDAP'ın şu ana kadar 400'den fazla İsrail karşıtı eylem gerçekleştirdiğini belirterek, "Türkiye'de, özellikle de Ankara'da ANFİDAP bünyesinde kitlesel eylemler yapılırken, diğer taraftan da İsrail'in sistematik küresel işgaline karşı önemli çalışmalar yürütüldü. Bugün geldiğimiz nokta çok değerli. Türkiye toplumu, bütün renkleriyle beraber hem Hamas'ı hem de Gazze'de direnen toplumu bir Kuvayımilliye olarak tanımlıyor. Bunun tarihsel olarak da bir anlamı var. Çünkü Filistin bizim için Galiçya, Kafkasya, Çanakkale gibi bir cephedir." dedi.

Türkiye'de siyasi, sosyolojik ve düşünsel çeşitliliğe rağmen bir Gazze mutabakatının sağlandığını ifade eden Özdemir, "ANFİDAP tam da bu mutabakatın ismidir. Toplumumuz 7 Ekim'den tam bir yıl sonra bizden büyük bir yürüyüş talep ediyor. Sivil toplum kuruluşlarımız, toplumsal unsurlar, bireyler, bizden büyük bir yürüyüş talep ettiği için bu koordinasyonu sağlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Hedefimiz 1 milyon kişiyle yürümektir."

Özdemir, geçen yıl 24 Aralık'ta Ankara'da "vicdan" temasıyla düzenledikleri yürüyüşe yaklaşık 200 bin kişinin katıldığını belirterek, "Toplumumuzla birlikte 6 Ekim Pazar günü yapacağımız büyük yürüyüşümüzle, yumruklarımızı sıkarak yaşanan soykırıma 'isyan' diye haykıracağız. Yakından, uzaktan ve farklı illerden tüm halkımızı bu izzetli, iffetli, şahsiyetli yürüyüşe davet ediyoruz." dedi.

Yürüyüşle birlikte Filistin hassasiyetini canlı tutmak ve yaşanan zulmü bir kez daha dünyaya duyurmak istediklerini vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 30 sivil toplum kuruluşumuz bu organizasyonda doğrudan görev alıyor. Dün yaptığımız toplantıyla gövdemiz 500'ü aştı. Hem mahalli hem de Ankara teşkilatı olan yapılarla halkamız genişleyerek büyüyor. Hem davetimiz hem çağrımız hem de işbirliğimiz çok geniş bir alana hitap ediyor. Biz bütün renkleriyle Ankaralıları davet ediyoruz. Bu yürüyüşteki hedefimiz 1 milyon kişiyle yürümektir. Şu ana kadar Ankara Valiliği ve Emniyet Müdürlüğünün hazırlığı da bu yönde. Türk ve Filistin bayrakları, afişlerimiz ve dövizlerimizle bu eylemin hazırlığını yapmaya devam ediyoruz."

Kaynak: AA / Fırat Taşdemir - Güncel

Uluslararası İlişkiler İnsan Hakları Sivil Toplum Politika Güncel ankara Yaşam

"
Benzer Videolar