Ankara’da "Gazetecilerin Gözünden Soykırımın 365 Günü" paneli düzenlendi

Başkentte, Duyarlı Medya Derneği tarafından "Gazetecilerin Gözünden Soykırımın 365 Günü" adlı bir panel düzenlendi.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele, çok sayıda medya çalışanı ve davetli katıldı.

Panel salonunun girişinde, Filistin'den, özellikle de Gazze'den fotoğrafların yer aldığı bir sergi açıldı.

Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Fadime Özkan, panelin moderatörlüğünü üstlendi.

Anadolu Ajansı (AA) Başmuhabiri Mustafa Deveci ve Filistinli akademisyen ve gazeteci Dr. Zahir Elbek, panelde konuşmacı olarak yer aldılar.

Özkan, gazetecilerin ve basın mensuplarının bölgede zorlu koşullar altında görev yaptığını vurguladı.

Elbek, bazı gazeteci meslektaşlarının selamlarını getirdiğini belirterek Gazze'deki bazı gazetecilerin isimlerini zikretti.

Elbek, son günlerde Gazze'de bazı basın mensuplarının yaralandığını ve zorlu koşullar altında çalıştıklarını belirterek, "İsrail, Gazze'nin kuzeyini çok şiddetli bir şekilde vuruyor. Cibaliye Kampı'nı havadan, karadan ve denizden bombalıyorlar. İşgal devleti 1948'de kuruldu ve babamın yaşı bile işgal devletinin yaşından büyük. Cibaliye'de büyük bir katliam yaşanacak." dedi.

Elbek, 7 Ekim'den bu yana devam eden katliamın durmadığını belirterek, Cibaliye Kampı'na daha da yoğun saldırılar gerçekleştirildiğini vurguladı.

"Cibaliye Kampı'na dört kez uyarıda bulunuldu ve 'kampı boşaltın ve Güney Gazze'ye gidin' denildi. Ancak kimse Kuzey Gazze'den ayrılmıyor. Tüm tehditlere rağmen kimse yerinden ayrılmıyor." diyen Elbek, işgal ve saldırılara rağmen Filistin'i terk etmediklerini söyledi.

Elbek, Gazze'de gazetecilerin de soykırıma uğradığını belirterek, "Filistin'de, özellikle de Gazze'de olmak 'şehit' olmak anlamına geliyor. Gazetecilerimizin hepsi şehit; ya şehitler ya da şehadeti bekliyorlar. 2. Dünya Savaşı 6 yıl sürdü ve 69 gazeteci öldü. Ancak Gazze'de sadece bir yılda 174 gazeteci şehit oldu." dedi.

Elbek, Gazze'de İsrail saldırılarının devam ettiğini belirterek, "Soykırımlar devam ediyor, katliamlar devam ediyor, ancak maalesef bu durum normalleşti. Medyada artık eskisi kadar bu konu yer almıyor." diye konuştu.

Bazı medya kaynaklarında hayvan haklarının konuşulduğunu söyleyen Elbek, Gazze'deki katliamların hayvan hakları kadar konuşulmadığını dile getirdi.

Elbek, İsrail'in Gazze'ye yabancı gazeteci girişine izin vermediğini belirterek, "İsrail bizi sessizce öldürmek istiyor." dedi.

AA başmuhabiri Deveci, 2021'de iki defa Gazze'ye gittiğini belirterek, 7 Ekim'den önce de İsrail saldırıları nedeniyle her zaman acı hikayelerin yaşandığını söyledi.

Filistinlilere yönelik zulmün 1948'den bu yana aralıksız sürdüğünü ve Gazze'de 2006'dan bu yana ablukanın olduğunu hatırlatan Deveci, "Gazze'yi sürekli olarak insansız araçlar ile izliyorlar ve korkunç bir şekilde gürültü vardı. Birçok saldırı gördük, ancak böyle bir saldırı görmedik. Hastanelerin, okulların, sağlık çalışanlarının öldürüldüğü ve öldürülmeye devam edildiği bir saldırıdan bahsediyoruz. Gazze nüfusunu düşündüğünüz zaman, bu saldırılarda Gazze'nin yaklaşık yüzde 7'si öldürüldü veya yaralandı." dedi.

Deveci, 7 Ekim'den sonra İsrail'in Gazze'deki katliamlarını "meşrulaştırmak" için birçok yalana başvurduğunu, bunlardan birinin de AA tarafından ortaya çıkarılan "başı kesilmiş bebekler" yalanı olduğunu ve birçok batılı medya kuruluşu ve yetkilinin bilinçli bir şekilde bu yalanı sürdürdüğünü söyledi.

Deveci, İsrail'in şu an Gazze'yi ikiye böldüğünü belirterek, "Gazze'nin kuzeyinde şu an büyük bir katliam yaşanıyor ve İsrail; Lübnan, İran, Yemen gibi gerilimlerle o bölgede yaptıkları katliamları göstermemeye çalışıyor." diye konuştu.

Deveci, Gazze'de insanların her türlü katliama rağmen burayı terk etmek istemediklerini, bunun nedeninin de Gazzelilerin burayı terk ettikleri takdirde bir daha buraya dönemeyeceklerini bildiklerine inandıklarını söyledi.

Gazeteci Deveci, "Gazze'de insanlar zeytin ağacı gibi topraklarına sarılıyorlar." dedi.

Deveci, İsrail'in 7 Ekim'den sonra bölgeye götürdüğü yabancı gazetecilerin hakikati ortaya çıkarmak için değil, İsrail'in manipülasyonlarını yaymaya çalıştığını vurguladı.

Katılımcılara Filistin için Gazeteci Dayanışması'nın çıkardığı "GaZZete" adlı gazetenin ikinci sayısı dağıtıldı.

GaZZete'de Filistinli ve Gazzeli gazetecilerle yapılan röportajlar yer alıyor.

Panelin ardından "Kaçış Yok; Refah'tan Sesler" belgeselinin gösterimi yapıldı.

Kaynak: AA / Mehmet Şah Yılmaz - Güncel

Uluslararası İlişkiler İnsan Hakları Belgesel Politika Güncel ankara Medya

"
Benzer Videolar