Ankara Ticaret Odası’ndan Sürdürülebilirlik Semineri
Ankara Ticaret Odası (ATO), üyelerini yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konusunda bilgilendirmek amacıyla "Sürdürülebilirlik Dünyasındaki Son Gelişmeler" konulu bir seminer düzenledi.
ATO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen seminerde, Yeşil Mutabakat, sınırda karbon düzenlemesi, sürdürülebilirlik raporlama standartları ve şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) konuları ele alındı. Yoğun katılımla gerçekleşen seminer, KPMG Denetim Vergi ve Danışmanlık Hizmetleri'nin katkılarıyla düzenlendi.
ATO Başkanı Gürsel Baran, açılış konuşmasında sanayileşmenin getirdiği olumlu sonuçların yanı sıra iklim değişikliği gibi yeni sorunlara da dikkat çekti. "Bugün tüm dünyanın mücadele ettiği en büyük sorun iklim krizi" diyen Baran, sera gazı emisyonlarının artışının küresel ısınmaya yol açtığını ve bunun her alanı etkilediğini vurguladı.
Baran, Paris İklim Anlaşması'nı imzalayan ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltmak için dönüşüm süreçlerine girdiğini hatırlattı. Avrupa Birliği'nin de ekonomik gelişimi ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi birlikte sürdürmek için "Yeşil Mutabakatı" uygulamaya koyduğunu belirtti.
Avrupa Birliği'nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nın 1 Ekim 2023'te başlayan geçiş dönemini 2025 sonunda tamamlayarak 1 Ocak 2026'da yürürlüğe gireceğini açıklayan Baran, bu mekanizmanın Türkiye'yi ve AB ile ticaret yapan şirketleri yakından etkileyeceğini ifade etti. Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin toplam ihracatında yüzde 40'tan fazla paya sahip olduğunu belirten Baran, Türkiye'nin 206,8 milyar avroluk ticaret hacmiyle AB'nin 5. büyük ticaret ortağı konumunda olduğunu söyledi.
Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nın demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen gibi sektörleri ve tekstil-hazır giyim sektörünü en fazla etkileyeceği tahmin ediliyor. Baran, işletmelerin bu sürece uyum sağlamak için üretim süreçlerini karbonsuzlaştırmaya yönelik adımlar atmaları ve 2026'dan itibaren raporlama yapmaları gerektiğini vurguladı. ATO'nun bu süreçte üyelerini küresel ticaretteki değişime hazırlayarak rekabet güçlerini artırmayı hedeflediğini belirtti.
"Dönüşüm zorunluluk haline geldi" diyen OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, sürdürülebilirlik kavramının önemine değindi. Gelişmiş ülkelerin sanayileşme politikalarının iklim ve dünya düzenini bozduğuna dikkat çeken Aydın, 15 yıl önce ekolojik teknopark olarak tasarladıkları EKOPARK'ı örnek göstererek diğer işletmelere de ilham olmak istediklerini ifade etti. Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik çalışmalarının artık zorunluluk haline geldiğini belirtti.
Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) Sürdürülebilirlik Dairesi Başkanlığı Uzmanı Tufan Gökçer, finansal raporlama yanında sürdürülebilirlik raporlamalarının da hayatımıza girdiğini söyledi. Gökçer, farkındalık oluşturmak ve bilgilendirmek amacıyla düzenlenen bu tür toplantıların önemini vurguladı.
KPMG Denetim Vergi ve Danışmanlık Hizmetleri Şirketi Ortağı Ankara Lideri Engin Ölmez, seminer ve konuşmacılar hakkında bilgi verdi. Açılış konuşmalarının ardından konuşmacılara plaket takdimi yapıldı. Program, KPMG ESG Risk Yönetimi ve Kurumsal Risk Yönetimi Uzmanı Sertuğ Özkan ile KPMG Gümrük ve Dış Ticaret Hizmetleri Direktörü Zahide Demir'in sunumlarıyla devam etti.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi Ankara Ticaret Odası Ekonomi ankara Çevre Yaşam Dünya"