Ankara Tabip Odası’ndan Şehir Hastanelerine Eleştiri

(ANKARA) - Ankara Tabip Odası, Sayıştay raporlarında şehir hastanelerinde ortaya çıkan usulsüzlükler hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, şehir hastanelerinin kamulaştırılması gerektiği vurgulanarak sağlık hizmetlerinin kamu yararına göre düzenlenmesi gerektiği belirtildi.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, Sayıştay'ın 2023 yılı Sağlık Bakanlığı Denetim Raporu'nda yer alan şehir hastanelerine ilişkin usulsüzlükler hakkında yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, sağlık hizmetlerinin özel sektör çıkarlarına göre değil, kamu hukuku ve kamu maliyesi araçları kullanılarak kamu yararı gözetilerek organize edilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, şehir hastaneleri için kapatılan hastanelerin yeniden açılması, modernizasyonu ve depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiği ifade edildi.

"Taşınırların malzeme kaynak yönetim sistemine kaydedilmemesi" başlığı altında, şehir hastanelerine ait bazı varlık ve yükümlülüklerin hatalı kayıt edildiği, kira ödemelerinin yanlış muhasebeleştirildiği ve envanter işlemlerinin yapılmadığı belirtildi. Finansal kiralama işlemlerinden doğan mali borçlara ve borçlanma maliyetlerine ilişkin değerleme yapılmadığı da ifade edildi.

Açıklamada, şehir hastanelerinde miktara bağlı hizmetler için taahhüt edilen tutarların nazım hesaplarda takip edilmediği, sözleşme kapsamında teslim edilen taşınırların malzeme kaynak yönetim sistemine kaydedilmediği ve Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü'nde İdare onayı olmadan yapılan teknolojik gelişmelere ilişkin iş azalışının kullanım bedeline yansıtılmadığı belirtildi.

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Servisi'nde Şirket tarafından sunulması gereken güvenlik hizmetinin sağlanmaması nedeniyle sağlık hizmeti verilemediği ve Şirket'e karşı Sözleşme haklarından bazılarının kullanılmadığı ve hizmetlerden kesinti yapılmadığı vurgulandı.

Açıklamada, KÖİ Modeli ile işletilen şehir hastanelerinde Şirketlerin yer teslimi yapılmadan inşaat işlerine başlamaları ve yatırım ve işletme dönemlerine ilişkin revizyonların yapılmadığı belirtildi. Ayrıca, yemekhane hizmetine ilişkin personel kimlik kartı, vardiya sistemi ve elektronik turnike sistemi arasında entegrasyon olmadığı için yemek hakkı olmayan personelin yemek sayılarının hakedişe yansıdığı ifade edildi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Ankara Tabip Odası Sayıştay Politika Güncel Sağlık Finans Ankara Hukuk Kamu

Benzer Videolar