(ANKARA) – Ankara Tabip Odası, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala, ekonomik krizin çocuk yoksulluğunu derinleştirdiğini ve bunun okullarda sağlıklı öğünlere erişimi zorlaştırdığını vurguladı. Oda, yaptığı açıklamada, “TÜİK verilerine göre her 10 çocuktan 3’ü yoksulluk sınırının altında yaşıyor. OECD verilerine göre ise her 5 çocuktan 1’i yeterli ve sağlıklı beslenemeyen bir durumda. Okul çağındaki çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi zorunludur” dedi.
Ankara Tabip Odası, 9 Eylül’de başlayacak yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde yazılı bir basın açıklaması yayınlayarak, devlet okullarında ücretsiz yemek verilmesi çağrısında bulundu. Açıklamada, “Okul çağındaki çocuklarımızın sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi olmazsa olmazdır. Çocuk yoksulluğuyla mücadele, hükümetin en önemli görevleri arasında olmalıdır. Yetersiz beslenme ve açlık sorunu yaşayan kişilere yönelik bir kamu destek programı hayata geçirilmeli ve merkezi ile yerel yönetimler bu konuda önleyici ve etkili politikalar geliştirmelidir” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, sağlıklı beslenmenin çocukların eğitim hayatlarında başarılı ve verimli olmalarında önemli bir rol oynadığı vurgulandı. Yeterli ve dengeli miktarda protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral içeren besinlerin tüketimi, çocukların bilişsel kapasitelerini ve bedensel gelişimlerini olumlu yönde etkiler.
“Her beş çocuktan biri yeterli ve sağlıklı gıdaya erişemiyor”
Büyüme çağındaki çocukların kas ve kemik sistemlerinin sağlıklı gelişimi için uygun bir beslenme programına ihtiyaç duyduğu belirtilen açıklamada, ekonomik krizin çocuk yoksulluğunu artırdığı ve öğrencilerin okullarda ücretsiz sağlıklı öğünlere erişiminin zorlaştığı vurgulandı. “TÜİK verilerine göre her 10 çocuktan 3’ü yoksul kategorisine girerken, OECD verilerine göre her 5 çocuktan 1’i yeterli ve sağlıklı gıdaya erişemiyor” denildi. Yetersiz ve dengesiz beslenme, yoksul çocuklarda çabuk yorulma, halsizlik, depresyon, çinko veya demir eksikliği, bağışıklık sistemi zayıflığı, kabızlık, ödem, diş çürümesi, kemik erimesi, cilt kuruluğu ve anemi gibi sağlık sorunlarını artırma olasılığını beraberinde getiriyor.
“Çocuk yoksulluğunun önüne geçmek hükümetin öncelikli görevleri arasında olmalıdır”
Öğrenim çağındaki çocukların yüzde 25’inin okula aç gittiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu’nun açıklamasına göre okul yemeği programlarının uygulandığı ülkelerde okul terki ve devamsızlığının azaldığı, akademik başarının arttığı, cinsiyetten kaynaklı ayrımcılığın ve eşitsizliğin ortadan kalktığı gözlemlenmiştir. Çocuk yoksulluğunun önüne geçmek, hükümetin öncelikli görevleri arasında olmalıdır. Yetersiz beslenme ve açlık sorunu yaşayan kesimlere yönelik bir kamu destek programı yürürlüğe konmalı, merkezi ve yerel yönetimler önleyici ve etkili politikalar geliştirmelidir.”
Kaynak: ANKA / Güncel
GÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
14 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.