Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’ndan Detaylı Analiz Süreci
Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Yusuf Varlık, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, laboratuvarın sahip olduğu cihazların hassasiyet seviyesine değindi. Varlık, "Her cihazın bir sınır değeri vardır. Binde 1 hassasiyet, cihazın ürünlerde binde 1 oranında bulunan bir maddeyi tespit edebileceği anlamına gelir. Bu, ürünün içerisinde binde 1 oranında o madde olduğu anlamına gelmez, cihazın algılayabileceği en düşük seviyeyi gösterir" şeklinde konuştu.
Ankara'daki Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, basın mensuplarını ağırlayarak, yapılan denetim ve incelemeleri anlattı. Ziyaretçilere, ürün analizlerinin yapıldığı laboratuvarlar tanıtıldı ve analizlere ilişkin bilgi verildi.
Varlık, il ve ilçe tarım gıda denetçilerince alınan numunelerin, kabul biriminde mühür, deformasyon, poşet ve sıcaklık kontrolleri yapıldıktan sonra, Tarım ve Orman Bakanlığının Gıda Kontrol Laboratuvar Sistemi'ne (GKLS) kaydedildiğini belirtti.
Numunelerin analiz aşamalarını da anlatan Varlık, "Her numunenin ilk aşaması mutlaka tahlil aşamasıdır. Tahlil sonrasında cihazlar devreye girer ve elde edilen veriler analiz edilir. Uygun olmayan numuneler tekrar çalışılır. Sonuç kesinleştikten sonra rapor oluşturulur. Rapor il müdürlüğüne iletilir ve 7 gün içerisinde ilgili firmaya şahit veya itiraz hakkını kullanması için yazı gönderilir. Şahit hakkını kullanmak isteyen firma, Bakanlığımızın farklı bir laboratuvarına yönlendirilir ve orada tekrar analiz yapılır. Eğer orada da uygun değil çıkarsa, il müdürlüğü tarafından cezai işlem uygulanır" diye açıkladı.
Varlık, laboratuvarın 23.500 metrekarelik bir alana yayıldığını ve 16 laboratuvar birimine sahip olduğunu vurgulayarak, "Laboratuvarımız, Türkiye'nin en büyük laboratuvarlarından biridir. Yurtiçi hizmetlerine ek olarak, Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan, KKTC, Kuzey İrlanda ve Polonya gibi ülkelere de analiz hizmeti veriyoruz. Bu da laboratuvarımızın güvenilirliğini göstermektedir. Analizlerimiz 185 personel tarafından gerçekleştiriliyor ve Avrupa'da bulunan her cihaz, ülkemizde ve laboratuvarımızda da mevcut. Hatta bazı cihazlarımız daha gelişmiş teknoloji kullanıyor" dedi.
Varlık, laboratuvara günlük 100-150 arasında numune geldiğini belirterek, "Yılda 18-20 bin civarında numune alınıyor ve yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz gerçekleştiriyoruz. Tüm işlemler kontrollü ve steril bir ortamda yapılıyor. Laboratuvarlarımızın sterilizasyonu düzenli olarak yapılıyor. Personelimiz önlüklü, eldivenli ve boneli olarak çalışıyor. Bakanlığımız, kritik dönemlerde denetimlerini yoğunlaştırıyor. 750 bin işletmenin her biri yılda bir kez Bakanlık planı kapsamında bu laboratuvarda veya diğer laboratuvarlarda denetleniyor. Özel hassasiyet gerektiren durumlar da Bakanlık ekipleri tarafından ek denetimler yapılıyor" şeklinde konuştu.
Bal denetimlerinde yaklaşık 14 parametre analiz edildiğini belirten Varlık, zeytinyağı denetimleri için, "Analizlerde, zeytinyağının içerisinde farklı yağlar olup olmadığını kolayca tespit edebiliyoruz. Cihazlarımız son teknoloji ürünü. Personelimiz oldukça yetkin. Bu anlamda taklit-tağşiş noktasında son derece güvenli bir şekilde çalışılmaktadır. Et ve et ürünlerinde de yaklaşık 22 türe bakabiliyoruz. Yüzde 1 hassasiyetle analiz yaptığımız ürünler de bulunuyor" dedi. - ANKARA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel