Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’ndan 1000’de 1 Hassasiyet Açıklaması

Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Yusuf Varlık, gıda analizlerinde kullanılan "1000'de 1" ifadesinin anlamını açıkladı. "1000'de 1 hassasiyet" teriminin, cihazın bir üründe 1000'de 1 oranında bulunan bir maddeyi tespit edebilme yeteneğini ifade ettiğini belirtti. Varlık, bu durumun, üründe 1000'de 1 oranında o maddenin var olduğu anlamına gelmediğini vurguladı. Bunun yerine, cihazın algılayabildiği minimum düzeyi gösterdiğini açıkladı.

Ankara'daki Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, basın mensuplarına kapılarını açarak, ürün analizlerinin gerçekleştirildiği laboratuvarları tanıttı ve analizler hakkında bilgi verdi.

Varlık, AA muhabirine verdiği demeçte, il ve ilçe tarım gıda denetçileri tarafından alınan numunelerin, kabul biriminde mühür, deformasyon, poşet ve sıcaklık kontrollerine tabi tutulduktan sonra Tarım ve Orman Bakanlığının Gıda Kontrol Laboratuvar Sistemi'ne (GKLS) kaydedildiğini belirtti.

Kayıt işleminin ardından numunelerin barkodlu olarak laboratuvarlara sevk edildiğini ifade eden Varlık, "Laboratuvara gelen numuneler, ilgili laboratuvar birimi sorumlusu tarafından personele teslim edildikten sonra, örneğin yağda, analizlerin yapılması için gerekli işlemler başlatılıyor. Her numunenin ilk aşaması mutlaka çözümleme aşamasıdır. Bu aşamadan sonra ürünün uygun olup olmadığı cihazlar aracılığıyla değerlendirilir." şeklinde konuştu.

Varlık, numune uygun olmadığı takdirde tekrar çalışma yapıldığını belirtti ve sonuçtan emin olunduktan sonra, raporun il müdürlüğüne ulaşmasının ardından, 7 gün içinde ilgili firmaya şahit ve itiraz hakkını kullanması için bir yazı gönderildiğini açıkladı.

Şahit hakkını kullanmak isteyen firmadan alınan numunenin Bakanlığın farklı bir laboratuvarına gönderilerek analiz edildiğini anlatan Varlık, "Orada da yine 'uygun değil' sonucu çıkarsa cezai işlemler il müdürlüğü tarafından yapılır." ifadesini kullandı.

Laboratuvar, yurt dışına da hizmet veriyor

Varlık, 23 bin 500 metrekare alana sahip olan laboratuvarda 16 laboratuvar biriminin bulunduğunu belirterek, şunları ekledi:

"Bu anlamda Türkiye'deki en donanımlı laboratuvarlardan biridir. Yurt içinde hizmet verdiğimiz gibi yurt dışında da Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan, KKTC, Kuzey İrlanda ve Polonya gibi ülkelere de analiz hizmetleri sunmaktayız. Bu anlamda da güvenliğin son derece yüksek olduğu bir laboratuvarda bulunmaktayız. Analizlerimiz, 185 personel tarafından donanımlı ve bugün Avrupa'da hangi cihaz varsa ülkemizde de laboratuvarlarımızda da o cihaz var. Hatta bazı cihazlarda daha üstün teknolojili cihazları kullanmaktayız."

Analiz sonuçlarındaki "1000'de 1" detayı

Son dönemde yapılan gıda analiz sonuçlarında ortaya çıkan "1000'de 1" ibaresine de değinen Varlık, her cihazın inebileceği maksimum bir limit olduğunu bildirdi.

Varlık, "1000'de 1 hassasiyet dediğimiz, cihazın inebileceği bir ürünün içindeki 1000'de 1 oranında malzeme varsa onu tespit edebileceğimiz anlamına gelir. Bu, 'Ürünün içinde 1000'de 1 oranında var.' demek değildir. Cihazın görebileceği minimum düzeyi tespit etmektedir. Bu diğer cihazlarda da analiz raporlarında belirtilmektedir." dedi.

Kurumun akredite bir laboratuvar olduğunu, yurt içi ve dışı yeterlilik testiyle sonucu bilinen numuneler testine girdiklerine işaret eden Varlık, yüzde 100'lük bir başarıyla hizmetlerinin devam ettiğini bildirdi.

Yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yapılıyor

Varlık, laboratuvarlara günlük 100-150 civarında numune geldiğinin bilgisini paylaşarak, şu ifadeleri kullandı:

"Toplam yılda 18-20 bin arasında numune gelir. Yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yaparız. Her şey kontrollü ve steril şartlarda yapılır. Laboratuvarlarımızın sterilizasyonu sürekli yapılır. Personelimiz önlüklü, eldivenli ve boneli bir şekilde çalışır. Bakanlığımız, kritik olan dönemlerde denetimlerini daha da yoğunlaştırıyor. 750 bin işletmenin her biri yılda bir kere Bakanlık planı kapsamında bu laboratuvar olsun diğer laboratuvarlar olsun orada denetimleri gerçekleştiriliyor. Özel hassasiyetli bir durum olduğu zaman da Bakanlık ekipleri tarafından ekstra denetimler yapılır."

Bal denetimleri

Bal denetimlere de değinen Varlık, balda yaklaşık 14 parametre analiz yapıldığını belirtti.

Varlık, zeytinyağın içinde tohum yağı olup olmadığının belirlenmesine yönelik analiz de yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Analizlerde zeytinyağının içinde de bir karışım bir yağ olup olmadığını çok rahat tespit edebiliyoruz. Cihazlarımız son teknoloji cihazlar. Personelimiz çok yetkin. Bu anlamda taklit-tağşiş noktasında son derece güvenli bir şekilde çalışılmaktadır. Et ve et ürünlerinde de yaklaşık 22 türe bakabiliyoruz. Burada yüzde 1 hassasiyetle yaptığımız ürünler de var."

Kaynak: AA / Mehmet Can Toptaş - Güncel

Teknoloji Eğitim Sağlık Güncel ankara

Benzer Videolar