Anadolu Müzik Aletleri Tarihsel Öneme Sahip
İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzik Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Tunç Buyruklar, Anadolu'nun müzik aletlerinin dünyaya yayılma noktasında önemli bir merkez olduğunu belirtti. Bu görüşünü, Anadolu müziği ve müzik aletlerinin tarihini AA muhabirine yaptığı değerlendirmede dile getirdi.
1904 yılında Taşköprülü Mehmet Usta tarafından Kastamonu'da yapılan Türkiye'nin ilk piyanosunun restorasyonunu ve bakımını üstlenen Buyruklar, 40 yılı aşkın süredir müzik aleti yapımı ve organoloji alanında çalıştığını ifade etti.
Yaylı, tuşlu ve mızraplı sazlar üzerine yoğunlaşan Buyruklar, Anadolu'nun dünya müzik tarihi açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Neolitik dönemden itibaren yerleşik hayata geçilmesiyle birlikte ilkel çalgıların üretildiğini, Tunç Çağı'ndan sonra ise metal işçiliğinin gelişmesiyle bronz çalgıların ortaya çıktığını, arkeolojik kazılarda toprak çıngıraklar gibi enstrümanların da kullanıldığını belirtti.
Çankırı'daki İnandıktepe kazılarında bulunan İnandık Vazosu'ndaki betimlemelerin, Hitit döneminde (yaklaşık 3700 yıl önce) arp, lir, çeng, tar, bağlama, zil, davul ve nefesli çalgıların kullanıldığını gösterdiğini vurguladı. Bu bulgular, müzik aletlerinin Anadolu'dan dünyaya yayılmış olabileceğini destekliyor.
Ud, kanun, gitar, lavta ve klasik kemençenin Anadolu'dan batıya yayıldığını hatırlatan Buyruklar, müzik aleti üretiminin hem münferit atölyelerde hem de fabrikasyon olarak gerçekleştiğini aktardı.
Ülkemizin el yapımı müzik aletlerinde dünyada eşsiz bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Buyruklar, Türk halk ve klasik müziği enstrümanlarında sanatkarların ulaştığı seviyeye dünyada başka bir ülkenin ulaşamadığını söyledi. Batı çalgıları alanında da başarıların olduğunu belirterek, öğrencilerinden Derya Eroskay'ın Malta Uluslararası Gitar Yarışması'nda dünya birinciliği elde ettiğini ve keman yapımında da uluslararası yarışmalarda başarılar kazandıklarını ekledi.
Kaynak: AA / Özgür Alantor - Güncel Kültür Sanat Ahmet Tunç kastamonu Güncel Kültür Eğitim Sanat Müzik