Ambalajlarda yeni dönem! Bu kelimeler artık yasak

Tarım ve Orman Bakanlığı, güncellenen "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu" ile gıda işletmelerinin uyması gereken kuralları belirledi. Yeni düzenlemeler, özellikle gıda ambalajlarındaki görsellerin kullanımını kapsıyor.

GÖRSELLERİN KONTROLÜ

Kılavuza göre, gıda ürünlerinin tanıtımında kullanılan görsellerin, ürün adından ve diğer açıklamalardan daha etkili olduğu göz önünde bulundurularak, yanıltıcı olabilecek görsel içerikler de denetlenecek. Arka plan görselleri de dahil tüm görsellerin, gıdanın türü, içeriği, kalitesi veya menşei konusunda tüketiciyi yanıltmayacak şekilde kullanılması zorunlu kılındı.

Aroma vericilerle üretilen gıdaların etiketlerinde, o gıdanın gerçek görseli kullanılamaz. Ürünün aromalı olduğu açıkça belirtilmelidir. Meyve, sebze veya baharat görsellerinin kullanılabilmesi için, aroma vericiden ziyade gerçek ürünlerin kullanılmış olması şarttır.

Örneğin, çilek veya şeftali aromalı bir ürünün etiketinde, bu meyvelerin gerçek görseli, aroma vericinin kullanım miktarı yüksekse, öne çıkarıcı bir şekilde kullanılamaz.

Ancak, özel mevzuat gereği "aromalı" ifadesi içeren ürünlerde, aroma vericiden daha fazla meyve, sebze veya baharat bulunması durumunda, gerçek gıda görseli kullanılabilir.

"DOĞAL" VE "EL YAPIMI" İFADELERİNİN KULLANIMI

Tamamen elle yapılmayan gıdalar için "el yapımı" ifadesi, yalnızca el ile yapılan üretim aşamalarına özgü kullanılabilir. Örneğin, hamur makinada yoğrulsa da yufkalar elle açılıyorsa, "el yapımı" ifadesi kullanılabilir. Ancak, yaprak sarmada bazı işlemler elle yapılırken sarma işlemi makinede yapılıyorsa, bu ifade kullanılamaz.

Kılavuz, "doğal" teriminin kullanımını da düzenledi. Kültür ve enzimlerden başka katkı maddesi içermeyen, sade veya aromalandırılmamış süt ürünleri "doğal" olarak sınıflandırılır. Yoğurt ve kefir gibi süt ürünleri de bu kapsama girer. Ancak, "yüzde 100 doğal", "gerçek doğal" gibi abartılı ifadeler kullanılamaz.

DİĞER DÜZENLEMELER

"Günlük" terimi sadece 24 saat raf ömrüne sahip gıdalar için kullanılabilir ve üretim tarihi belirtilmelidir. Pastörize süt için bu terim kullanılamaz. "Hakiki bal", "gerçek meyve" gibi vurgulayıcı ifadeler de yasaklandı.

Glüten intoleransı olan kişilerin bilgilendirilmesi için, gıdalarda glüten miktarı 20 ppm'yi geçmiyorsa "glütensiz", "glüten içermez" gibi ifadeler kullanılabilir. "Glüten intoleransı olan bireyler için uygundur" veya "Çölyak hastaları için uygundur" ifadeleri de eklenebilir. 20 ppm'nin altında glüten içeren özel üretim gıdalar için ise, "Glüten intoleransı olan bireyler için özel olarak formüle edilmiştir" gibi ifadeler kullanılabilir.

Toplu tüketim yerlerinde, tüketicinin isteği üzerine gıdanın içeriği hakkında, alerjenler, alkol ve domuz kaynaklı bileşenler de dahil olmak üzere, detaylı bilgi verilmesi zorunludur.

Ambalajlarda yeni dönem! Bu kelimeler artık yasakKaynak: AA / Mehmet Can Toptaş - Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı İnceleme Ekonomi Sağlık Tarım Hukuk"
Benzer Videolar