Almanya'da ilaç tedariki alarmı | Dış Haberler

Almanya'da antibiyotik, ateş düşürücü şurup ve tuzlu su çözeltileri dahil en az 500 ilacın tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Alman basınında çıkan haberlere göre, bu ilaçların en az 300'ünün üzerindekiler için tedarik sıkıntısı Kasım 2024'e kadar sürecek.

Alman medyasında yer alan haberlere göre, ülkede antibiyotikler, ateş düşürücü şuruplar ve tuzlu su çözeltileri dahil olmak üzere birçok ilacın tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Yaklaşık 500 farklı reçeteli ilacın tedarikinde sorun olduğu ve bu sorunun neredeyse her yıl tekrarlandığı belirtiliyor.

Hem doktorlar hem de eczacılar, ilaç tedarikinde yaşanan bu sıkıntılara ilişkin düzenli olarak uyarıda bulunuyorlar. Yalnızca Eylül 2024'te 93 ilacın tedarikinde sorun yaşandığı bildiriliyor.

Alman Federal İlaç ve Tıbbi Cihaz Enstitüsü'nün (BfArM) verilerine göre, Eylül sonu itibarıyla tedarik sıkıntısı yaşanan 502 ilaç bulunuyor. Bu ilaçların en az 300'ü için tedarik sıkıntısının Kasım 2024'e kadar sürmesi bekleniyor.

Tedarik sıkıntısı yaşanan ilaçlar arasında antibiyotiklerin yanı sıra diyabet ilaçları ve salin solüsyonu olarak da bilinen bazı astım ilaçları bulunuyor.

"ACİLEN DAHA FAZLA SORUMLULUK ALMALI"

Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti gazetesi de ilaç tedarikinde yaşanan bu "alarmlı" durumu gündeme getirdi. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Sağlık Bakanlığı, birkaç aydır hastane ve kliniklerin tuzlu su çözeltisi ihtiyacının yalnızca yaklaşık yüzde 50'sinin karşılanabildiğini açıkladı.

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Eczacılar Birliği Başkanı Thomas Preis, Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte, "Şu anda çok az salin solüsyonu var. Aylardır hastanelerde büyük bir sorun olan şey, artık ayakta tedavi bakımına da ulaşmasıdır" dedi. Preis, "Tuzlu su çözeltilerin üretimi yalnızca birkaç sente mal oluyor, ancak hasta bakımında yeri doldurulamaz. Bu nedenle teslimatta bu tür sıkıntıların yaşanmaması gerekiyor." ifadesini kullandı. Preis, politikacıların "acilen daha fazla sorumluluk almaları" gerektiğini vurguladı.

*Haberin görseli ShutterStock tarafından servis edilmiştir.

Benzer Videolar