Almanya'da halkın çoğunluğu İsrail’e silah satışına karşı çıkıyor | Dış Haberler

Almanya, son 8 haftada İsrail'e 31 milyon avro değerinde silah ve askeri malzeme satışına onay verdi. Bu gelişmelerin ardından Almanya'da yapılan anket sonucuna göre, ankete katılanların yüzde 60'ı İsrail'e silah ihracatına karşı olduklarını belirtti.

Almanya'da yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın çoğunluğunun İsrail'e silah satışına karşı çıktığını ortaya koydu. Forsa araştırma şirketi, Stern dergisi için 17-18 Ekim tarihlerinde 7 bin kişiyle telefonla anket gerçekleştirdi. Ankete katılanların %60'ı, Almanya'dan İsrail'e silah ihracatını desteklemediğini ifade etti. Almanya'dan İsrail'e silah tedariki devam etmesini destekleyenlerin oranı ise %31'de kaldı. Ankete katılanların %9'u konu hakkında kararsız olduğunu belirtti.

Doğu Almanya'da, ankete katılanların %75'inin İsrail'e silah sevkiyatına karşı çıkması dikkat çekici bir sonuç olarak değerlendirildi.

Öte yandan, Almanya son haftalarda İsrail'e silah satışını artırdı.

8 haftada İsrail'e 31 milyon avroluk silah ve askeri malzeme satışı onaylandı

Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, 16 Ekim'de hükümetin İsrail'e 13 Ekim itibarıyla toplam 45,74 milyon avroluk silah ve askeri malzeme satışı için onay verdiğini duyurdu. Daha önce, 21 Ağustos'ta hükümet 14 milyon 460 bin avroluk silah ve askeri malzeme satışına onay vermişti. Bu gelişmelerle birlikte Almanya, son 8 haftada İsrail'e 31 milyon avro değerinde silah ve askeri malzeme satışı için onay verdi.

Bakanlık, İsrail'e silah ihracatı konusunda herhangi bir yasak bulunmadığını da açıkladı. Bild gazetesi ise Almanya'nın, satılan silahların "soykırım için kullanılmayacağına" dair İsrail'den yazılı bir güvence talep ettiğini duyurdu. İsrail bu belgeyi iletti ve ardından Başbakan Olaf Scholz mecliste "İsrail'e silah sağladık ve sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

Alman hükümeti, 2023 yılında İsrail'e 327 milyon avroluk silah ve askeri malzeme satışı için onay verdi. Geçen yıl, ülkenin İsrail'e yaptığı silah ve askeri malzeme satışı 2022 yılına göre 10 katına çıkmıştı. Bu malzemeler arasında taşınabilir tanksavar silahları ve makineli tüfekler gibi silahlar bulunuyor. İsrail'e yapılan ihracatın büyük bir kısmı 7 Ekim 2023'ten sonra onaylandı.

Latin Amerika ülkesi Nikaragua, Almanya'yı İsrail'e silah sağlayarak Gazze Şeridi'ndeki soykırıma katkıda bulunmakla suçladı. Alman hükümeti, bu suçlamaları asılsız olduğu gerekçesiyle reddetti. Almanya'nın üçüncü ülkeler üzerinden İsrail'e silah ihracatına ilişkin ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Benzer Videolar