Almanya ve İskandinav ülkeleri savaşa hazırlanıyor | Dış Haberler

Rusya-Ukrayna hattında tansiyonun yükselmesiyle Almanya ve İskandinav ülkeleri önlemlerini artırdı. Almanya ve İskandinav ülkeleri de vatandaşlarını savaş koşullarına hazırlıyor. Devletler, savaş koşullarında yaşayacakları zorlukların üstünden nasıl geleceklerine dâir bilgileri halka duyurmaya başladı. Bilgilerin duyurulmasında internet uygulamaları ve kitapçıklar gibi birçok farklı araç kullanılıyor.

Ukrayna-Rusya savaşının gölgesinde, Almanya ve İskandinav ülkeleri olası bir güvenlik krizi için önlem alarak vatandaşlarını bilgilendirmeye başladı. Almanya, vatandaşlarının en yakın sığınakları bulmalarını kolaylaştıran bir mobil uygulama yayınlarken, İsveç, "Kriz ve Savaş Durumları İçin Hazırlık Rehberi" adlı bir broşür dağıttı.

Bu kaynaklar, olası bir acil durum için temel hayatta kalma bilgilerini içeriyordu. Sığınak yapımı, gıda stoklaması ve elektrik kesintilerinin nasıl yönetileceği gibi konulara değinildi. İsveç broşürü ayrıca, su kesintilerinde hijyenin nasıl sağlanacağına dair pratik öneriler ve kış aylarına hazırlık için battaniye, sıcak giyecek gibi malzemelerin temin edilmesi tavsiyelerinde bulundu. Su stoklanması da özellikle vurgulandı.

İsveç'in broşürünün girişinde, "Giderek belirsizleşen bir dünyada yaşıyoruz. Silahlı çatışmalar kapımızda. Terörizm, siber saldırılar ve dezenformasyon kampanyaları tehdidiyle karşı karşıyayız," ifadeleri yer aldı.

Broşürde, İsveç halkından "İsveç'e saldırı durumunda, kolektif direnç hayati önem taşıyor. Her birey, İsveç'in bağımsızlığı ve demokrasisi için sorumluluğunu üstlenmelidir. Siz de İsveç'in krizlere hazırlıklı olmasında rol oynayacaksınız," çağrısı yapıldı.

FARKLI YANKILAR

The Guardian'ın haberine göre, İsveç'te dağıtılan broşürün kamuoyunda farklı tepkilere yol açtığı belirtildi.

36 yaşındaki İsveçli Johnny Chamoun, "Hazırlıklı olmak önemli, broşür dağıtımı iyi bir fikir," derken, Somali'deki çatışmaları deneyimlemiş Stokholm sakini Muna Ayan, vatandaşların kayıtsızlığına şaşırarak, "Hiç stresli görünmüyorlar, ben ise korkuyorum. Çünkü ben savaşı yaşadım ve atlattım," şeklinde konuştu. Ayan, broşürdeki tavsiyelere uyarak su, pil ve el feneri stokladığını da ekledi.

Rusya ile uzun bir sınır paylaşıp bir diğer İskandinav ülkesi olan Finlandiya ise, vatandaşlarını olası bir krize hazırlamak amacıyla "72 Saat Hayatta Kalabilir Misiniz?" adlı bir test yayınladı. Bu test, temel ihtiyaçların karşılanması ve psikolojik dayanıklılık gibi konuları kapsıyor.

Benzer Videolar