Alexandria Troas Antik Kenti’nde 1850 Yıllık Yapının Restorasyonu Devam Ediyor

Çanakkale Boğazı'ndaki tarihi Alexandria Troas Antik Kenti'nde, 1850 yıllık polygonal yapı, devam eden restorasyon çalışmaları sayesinde yeniden hayata döndürülüyor. Bu yapı, Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyü yakınlarında yer alan ve yaklaşık 2400 yıllık bir liman kenti olan antik şehrin en önemli kalıntılarından biri olarak kabul ediliyor.

Antik kentin bu yılki kazıları, 30 kişilik bir arkeolojik ekip tarafından yürütülüyor. Kazılar, Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe'nin liderliğinde gerçekleştiriliyor. Çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ve maddi desteğinin yanı sıra Çanakkale Valiliği, Ankara Üniversitesi ve İÇDAŞ A.Ş.'nin katkılarıyla sürdürülüyor.

"Yapının iç kısmındaki onarım çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmak üzere," diye belirtiyor Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe. "Gelecek aşamada, 12 köşeli yapıyla bağlantılı diğer alanlar ve yapılar üzerinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

"Bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hayata geçirdiği 'Geleceğe Miras Projesi' ile kazı çalışmalarımızda yeni bir adım attık," diyor Prof. Dr. Öztepe. "Projenin sağladığı bütçe desteğiyle çalışma süreçlerimizi uzatabildik. İklim koşulları elverdiği sürece yıl sonuna kadar hem arkeolojik kazı araştırmalarımızı hem de onarım çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Polygonal yapının işlevine dair belirsizlikler devam ediyor, fakat son yapılan araştırmalar ve ölçümler yeni bilgiler sunuyor. "Yapının gelecekte üç boyutlu bir görselliğe ulaşması konusunda alt yapı hazırlıklarına devam ediyoruz," diyor Prof. Dr. Öztepe. "Bu sayede ziyaretçiler, yapının gerçek boyut ve detaylarını daha iyi anlayabilecekler."

Polygonal yapının yaklaşık 1850 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztepe, yapının ilk olarak MS 2. yüzyılın ortalarında İmparator Hadrian döneminde inşa edildiğini belirtiyor. Yapının MS 4. yüzyıla kadar ilk işleviyle kullanılmış olabileceği düşünülüyor. Ancak MS 4. yüzyılda Hıristiyanlığın yaygınlaşmasıyla birlikte yapının dini amaçlı olarak kullanılmaya başlanmış olması muhtemel. "Yapının geç dönemde, doğuda ve batıdaki girişlerin kapatılarak sadece kuzeyden bir girişle erişilebilen, kendi içine kapalı bir ibadet yeri haline dönüştürüldüğünü düşünüyoruz," diye ekliyor.

Haber - Kamera: Nazif Cemhan ŞEN / ÇANAKKALE,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Kültür Ve Turizm Bakanlığı Ankara Üniversitesi Çanakkale Boğazı Yerel Haberler Kültür Sanat Çanakkale Güncel Turizm Kültür Sanat Yaşam"
Benzer Videolar