Akdeniz Üniversitesi’nde Rahim Nakli İçin 250 Kadın Başvurdu
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, üniversite hastanesinde rahim nakli için yoğun bir talep olduğunu açıkladı. 250 kadın rahim nakli için başvurdu ancak mevcut mevzuat nedeniyle canlı donörden nakil yapılamıyor. Kadavra donöründen nakil için ise özel izin gerekiyor.
Rektör Özkan, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin karaciğer, böbrek, kalp, pankreas gibi organ nakillerinin yanı sıra yüz, kol ve rahim nakillerinde de uzmanlaştığını vurguladı.
Bu kadar çeşitli nakil yapabilen tek merkez olduklarını belirten Özkan, hem yurt içi hem de yurt dışından çok sayıda hastanın başvuruda bulunduğunu ifade etti.
Hastanenin nakil bekleyenler için bir umut merkezi haline geldiğini belirten Özkan, "Listemizde yüz nakli için 4, çift kol nakli için 40 ve rahim nakli için 250 hasta bulunuyor." dedi.
Özellikle son yıllarda rahim nakli için başvuruların arttığını belirten Özkan, "Her 5 bin kadından biri maalesef rahmi yok. Bu kadınların, taşıyıcı annelik dışında anne olma şansları sadece rahim nakline bağlı. Yaptığımız iki başarılı ameliyatın ardından doğan iki çocuk rahmi olmayan kadınlar için umut oldu. Ekip olarak hazırız, tecrübeliyiz. Dünyada hem yüz hem kol hem de rahim naklinin yapıldığı başka merkez yok. Ameliyatlarımızda bir başarısızlık da olmadı." diye konuştu.
Mevzuatın eksikliğine dikkat çeken Özkan, "Mevzuatın olması halinde rahim nakillerini daha hızlı hem canlıdan hem de kadavradan yapabiliriz." dedi.
Rahim naklinin yapılabilmesi için kan uyumunun yeterli olduğunu belirten Özkan, dünyada rahim nakillerinin sayısının kol ve yüz nakillerini geçtiğini söyledi.
Özkan, "Yaptığımız ameliyatın ardından dünyada da 'Ömer Özkan' tekniği ile çok sayıda rahim nakli ameliyatı gerçekleştirildi. Özellikle Amerika ve İsveç'te çok sayıda ameliyat yapıldı." diye belirtti.
Rahim naklinin diğer ameliyatlardan çok farklı olduğunu vurgulayan Özkan, "Yüzlerce ameliyat yaptık ama rahim nakli çok farklıydı. İki kadın anne oldu ve çocuklarına 'Ömer Özkan' ve 'Özlenen' isimlerini koydu. Bizim için de çok anlamlı. Rahim nakli kadavranın yanı sıra canlıdan canlıya da olabiliyor. Yurt içi ve yurt dışından canlı donörleri ile bize başvuran çok sayıda hasta var. Vericiler anne ve kız kardeş olduğu gibi bazen komşu, kuzen ve elti bile oldu. Biz de şaşırdık. Bu başvuralar hem bize hem de Türk sağlık sistemine olan güvenin sonucu." dedi.
Akdeniz Üniversitesi'nin gelecek yıl eylül ayında Dünya Rahim Nakli Kongresi'ne ev sahipliği yapacağını belirten Özkan, rahim naklinin gelişiminin nakillerin başladığı yerde masaya yatırılacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA / Süleyman Elçin - Güncel Akdeniz Üniversitesi Özlenen Özkan Ameliyat Hastane Rektör"